poniedziałek, 2 marca 2015

pierogi z kapustą i grzybami....i mięsem








Czasem znajomi, mieszkający blisko lasu obdarowują mnie grzybami, ale też nie brakuje ich w naszym domu rodzinnym, którymi obdarowuje mnie rodzinka .... Lubię każde: te w sosie, i marynowane w occie, jak i dodawane do pierogów z kapustą, które w naszym rodzinnym domu, były przez pokolenia praktykowane. Zatem dzisiaj własnie ta wersja z rodzinnej tradycji...., którymi przez lata obdarowuje mnie mama na odchodne, a w zabieganej codziennosci, potem jak dar losu, kiedy trzeba przygotować posiłek "w biegu"....

pierogi z kapustą i grzybami....i mięsem

składniki na ciasto:

  • kilogram mąki pszennej
  • jajko
  • 2-2,5 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

  • dodatkowo:cebulka zeszklona  na maśle do polania gotowych pierogów+szczypta suszonego oregano

ciasto -wykonanie: 

Z kilograma przesianej mąki odsypać kilka garści do podsypywania,przy wałkowaniu. Mąka+ubite jajko+ woda,wyrabiać stopniowo dodając porcjami składniki,by ciasto było ciagnące jak plastelina (elastyczne). Zapakować do foliowego woreczka (by nie wysychało),wtedy partiami dzielone jest ciągliwe ,i łatwiejsze do wałkowania. Po rozwałkowaniu wyrobić szklanką koła i lepimy pierogi z wybranym nadzieniem (przepis na składniki poniżej). 

składniki na  farsz na pierogi: 

  • kilogram kiszonej kapusty
  • ok.pół kg dowolnego mięsa (wieprzowiny,drobiu)
  • 1-2 szklanki suszonych grzybów (u nas głównie podgrzybki brunatne i prawdziwki)
  • duża cebula (ja lubię czosnkową)
  • 1 litr wywaru wody lub bulionu
  • przyprawy:liść laurowy,sól,pieprz
  • tłuszcz do podsmażenia cebuli
przygotowanie farszu na pierogi: 

Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Gdy zmiękną pokroić na paseczki. Cebulę drobno pokroić. Kapustę przepłukać w zimnej wodzie i odcisnąć. Cebulę podsmażyć na gorącym teflonie,na dowolnym tłuszczu (masło,olej). Wrzucić do dużego garnka odciśniętą kapustę kiszoną oraz namoczone grzybki wraz z zalewą. Dodać liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu.Zalać wodą lub bulionem,tak by cała kapusta była przykryta.  Całość gotować na średnim ogniu przez dobrą godzinę do półtora, aż kapusta i grzyby będą miękkie. Mieszać od czasu do czasu i ewentualnie, w razie konieczności dolewać wywar lub przegotowaną wodę. W czasie gotowania doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotową kapustę z grzybkami,przekręcić przez maszynkę,podobnie ugotowany kawałek mięsa.

 Wszystkie składniki dokłądnie wymieszać,ewentualnie doprawić do smaku solą,pieprzem i  farsz do pierogów  gotowy. 


Gotowe ,ugotowane w osolonym wrzątku pierogi,przekładamy na patelnię,podsmażamy na dowolnym tłuszczu ze szczyptą suszonego oregano,i gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...