niedziela, 26 lutego 2012

blok lukrowany

Składniki:
  • pół kostki masła
  • łyżka ciemnego kakao
  • łyżka cukru trzcinowego
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 100g  mleka w proszku
  • wafel holenderski pokruszony na drobne kawałki
  • opcjonalnie mleko lub woda ,gdyby masa była zbyt zbita
  • dodatkowo:     lukier z zielonym barwnikiem spożywczym.

Przygotowanie:                                                                                                                                                    
 Margarynę,z cukrem rozpuścić do gładkiej masy,podgrzewając w garnku z dnem teflonowym,następnie dodać kawę i kakao,ewentualnie trochę ciepłej wody lub mleka.   
Zdjąć z kuchni,po przestudzeniu masy,dodać mleko w proszku,przesiane przez sitko .
Gotową masę ułożyć do formy z papierem ,posypać na wierzch wiórkami pokruszonego wafla holenderskiego.Na wierzch polać lukrem.Pozostawić do zastygnięcia w lodówce ,na kilka godzin.Wafle holenderskie są słodkie,dlatego pominęłam cukier.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...