czwartek, 22 listopada 2012

buraczki w przetworach ,w zalewie octowej



Ostatnio zostałam poproszona,o przepis na przetworzone buraczki.
W związku z tym,że siostra sporo ich w słoiki zaprawiła, poprosiłam o zestawienie, by zagościły na blogu do łatwego po nich sięgnięcia. Przepisy zaczerpnięte z internetowych pomysłów. Do jesienno-zimowych obiadów bezcenne, zarówno w formie przystawki jak i przygotowania barszczu w wersji błyskawicznej.Wielka sprawa mieć taką siostrę, która wypełnia rodzinna spiżarnię takimi skarbami natury.....

buraczki z czosnkiem


składniki:
  • 3 kg buraków
  • 3 duże cebule
  • 2- 5 duże ząbki czosnku 
zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanki octu 10 % )
  • 1.5 łyżki soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • 7 ziarnek pieprzu
  • 7 ziarnek ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • 5 liści laurowych

wykonanie:


Buraki ugotować (z odrobiną octu dla zachowania koloru) , obrać i zetrzeć na grubej tarce.Cebulę drobno pokroić a czosnek przecisnąć przez praskę.

Warzywa zalać gorącą zalewą octową (najpierw wyjąć przyprawy) i zostawić na 24 godziny,w chłodnym miejscu (lub w lodówce).Potem odsączyć na sitku, włożyć do słoików i pasteryzować około 15 min przez zagotowanie.

Pozostały sok można też pasteryzować w małych słoiczkach i wykorzystać do barszczu.



buraczki z papryką


składniki:
  •  3 kg buraków
  •   1/2 kg papryki
  •   1/2 kg cebuli
zalewa: 
  •   szklanka oleju
  •   szklanka wody
  •   szklanka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • szklanka octu

Buraki ugotować i utrzeć  na tarce o grubych oczkach.

Paprykę kroimy w kostkę lub niewielkie paski. 

Cebulę należy pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki oprócz buraków poddusić w garnku przez około 7 minut - nie więcej. 
Połączyć z burakami i wyłączyć gaz.

Tak przyrządzone warzywa wkładamy do słoików z przygotowaną zalewą. 
Pasteryzujemy do dłuższego przechowywania.

buraczki z kapustą

składniki

  • 1 kg buraczków czerwonych
  • 1 kg kapusty białej
  • 20 dag cebuli białej
zalewa:
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka cukru

wykonanie:

Wszystkie składniki na zalewę zagotować i przestudzić. Buraczki umyć i ugotować. Następnie obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.

Kapustę i cebulę drobno pokroić.Wszystkie składniki razem wymieszać i zalać zalewą. Zostawić na ok. 2 godziny,w chłodnym miejscu. 

Następnie przełożyć do słoiczków,pasteryzować ok.kwadransa przez zagotowanie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...