środa, 13 lutego 2013

penne ze szpinakiem wegetariańskie

Pierwsze danie Moni,z którego była bardzo dumna,i wszystko wg przepisu ,który wynalazła w necie musiało pasować,czyli np.makaron penne ,który nie mógł być zastąpiony żadnym innym,ani kremówka,taka właśnie śmietana wysokoprocentowa musiała być....
No i tyle,co podpatrzyłam było dla mnie,danie którego czas wykonania trudno obliczyć strikte,bo pewnie ,by mi mniej czasu zajęło,ale nie o to przecież chodzi......
W każdym bądź razie odtworzyłam składniki z "podpatrzenia"....i danie nam smakowało,a to najważniejsze.Niezawodnym składnikiem,który nadał daniu wyjątkowości jest czosnek,dużo czosnku,który dobrze komponuje się ze szpinakiem.....zachęcamy.
A dla tych co nie mogą obyć się bez mięska,podpowiadamy,że z kawałeczkami  piersi drobiowej,też doskonale się to danie komponuje,chociaż niekoniecznie w popielec,który akurat dzisiaj mamy.

Składniki:
  • pół paczki makaronu penne
  • czosnek (kilka ząbków)
  • mała śmietana kremówka (połowa )
  • olej lub masło (łyżka,dwie)
  • pół paczki szpinaku mrożonego
  • cebulka
  • przyprawy:sól,pieprz 
  • plaster żółtego sera 

Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie,odcedzamy na sicie.

Cebulkę podsmażamy na tłuszczu,dodajemy mrożony szpinak,stopniowo pozostałe składniki:czosnek przeciśnięty przez praskę,śmietanę ,przyprawy.

Wszystko razem podsmażamy koło kwadransa.
Na koniec dodajemy makaron i żółty ser,starty na tarce,mieszamy wszystko razem,by danie było ciepłe.























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...