Banalnie prosty pomysł,jak i wykonanie,ale te proste pomysły są czasem miłym zaskoczeniem i niespodzianką,która sprawia,że w prostocie jest klucz do ludzkiego serca ;).
Wystarczyło,bym wyszła na kilka godzin,a już Monia pochłonęła zapas serduszek,który nie pozwolił,by się puszka z nimi spokojnie domknęła,a po moim powrocie wieczko puszki już przylegało stabilnie ;).
Czyli 2 rozwiązania: na serduszka i blok "z resztek"wafelkowych .
Składniki na serduszka wafelkowe- u mnie wyszły 32 serduszka
- opakowanie wafli
- puszka masy z mleka skondensowanego słodzonego-kajmakowa
- lukier+posypka
- foremka w kształcie serca,do wykrawania serduszek
Masę z mleka skondensowanego można kupić gotową,albo zrobić samodzielnie:puszkę mleka skondensowanego-słodkiego, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą,na wysokość 3/4 puszki. Na małym ogniu, pod przykryciem gotujemy mleko 3 godziny.
Gotowe serduszka ozdabiamy wedle upodobania................................................... |
Z tak przygotowanych serduszek,pozostały mi dwie szklanki okruchów wafelkowych i 5 łyżek masy.
Nie mam zwyczaju wyrzucania resztek "jedzenia",zatem powstał kolejny pomysł-na blok.
Blok kajmakowy-składniki:
- ok.2 szklanki wafelkowych okruchów
- 5 łyżek masy z mleka skondensowanego słodzonego
- czekolada mleczna z migdałami (100 g)
- kostka masła (200g-220g)
- mleko w proszku pełne (200 g)
- mleko w proszku granulowane (4 łyżki)
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- łyżka-dwie syropu z agawy (lub inny słodzik)
- ok.pół szklanki ciepłego mleka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).