sobota, 9 lutego 2013

walentynkowe słodkości....nie tylko na walentynki


Banalnie prosty pomysł,jak i wykonanie,ale te proste pomysły są czasem miłym zaskoczeniem i niespodzianką,która sprawia,że w prostocie jest klucz do ludzkiego serca ;).
Wystarczyło,bym wyszła na kilka godzin,a już Monia pochłonęła zapas serduszek,który nie pozwolił,by się puszka z nimi spokojnie domknęła,a po moim powrocie wieczko puszki już przylegało stabilnie ;).

Czyli 2 rozwiązania: na serduszka i blok "z resztek"wafelkowych .

Składniki na serduszka wafelkowe- u mnie wyszły 32 serduszka
  • opakowanie wafli 
  • puszka masy z mleka skondensowanego słodzonego-kajmakowa
  • lukier+posypka
  • foremka w kształcie serca,do wykrawania serduszek
    Wykonanie:
      Z wafli wykrawamy serduszka.
        Przekładamy masą z mleka,u mnie klejone po trzy serduszka.

        Masę z mleka skondensowanego można kupić gotową,albo zrobić samodzielnie:puszkę mleka skondensowanego-słodkiego, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą,na wysokość 3/4 puszki. Na małym ogniu, pod przykryciem gotujemy mleko 3 godziny. 

        Gotowe serduszka ozdabiamy wedle upodobania...................................................


        Z tak przygotowanych serduszek,pozostały mi dwie szklanki okruchów wafelkowych i 5 łyżek masy.
        Nie mam zwyczaju wyrzucania resztek "jedzenia",zatem powstał kolejny pomysł-na blok.

        Blok kajmakowy-składniki:
        • ok.2 szklanki wafelkowych okruchów
        • 5 łyżek masy z mleka skondensowanego słodzonego
        • czekolada mleczna z migdałami (100 g)
        • kostka masła (200g-220g)
        • mleko w proszku pełne (200 g)
        • mleko w proszku granulowane (4 łyżki)
        • łyżka kawy rozpuszczalnej
        • łyżka-dwie syropu z agawy (lub inny słodzik)
        • ok.pół szklanki ciepłego mleka

          Masło+czekoladę+kawę rozpuszczalną rozpuścić w garnku (bez zagotowania)
            Do gotowej,jeszcze ciepłej masy dodawać stopniowo pozostałe składniki,dokładnie wymieszać.
              Gotową masę przełożyć do płaskiego pojemnika,u mnie wyłożonego papierem do pieczenia,schłodzić w lodówce -do zastygnięcia,najlepiej pozostawić na całą noc. 
                Blok nie jest przesadnie słodki,komu przeszkadza grudkowaty smak mleka granulowanego,może spokojnie je pominąć, dając więcej mleka pełnego w proszku.Podobnie z bakaliami i waflem,możemy zmielić na gładki puch,lub pozostawić w kawałeczkach.Ja osobiście lubię taką konsystencję bloku,które pozwala mieć uczucie chrupania. 
                  Blok przechowujemy zawinięty w papier spożywczy w lodówce,wtedy nie wysycha.

                    Brak komentarzy:

                    Prześlij komentarz

                    Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

                    LinkWithin

                    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...