http://pl.wikipedia.org/wiki/T%C5%82usty_czwartek
U nas w rodzinnym domu pamiętam wielką michę z wyrastającym ciastem drożdżowym,z którego powstawało sporo wielkich pączków z domową konfiturą: różaną lub śliwkową,smażonych na smalcu,którego na wsi,po świniobiciu, było sporo.
Dzisiaj proponuję wersję pączusiów bardziej expresową,bo jutro trzeba pracować,a żeby zadowolić się tradycją będą na stole mini-pączusie,takie bardziej "chude",nie ociekające tłuszczykiem,robione i smażone błyskawicznie.
a'la pączusie błyskawiczne
Składniki....u mnie wyszło 11 pączusiów,czas wykonania i smażenia dobre pół godzinki.
Składniki....u mnie wyszło 11 pączusiów,czas wykonania i smażenia dobre pół godzinki.
- 250 g twarogu delikatnego 4% president
- 2 duże jajka
- ok.250 g mąki pszennej razowej
- szczypta soli
- łyżka cukru trzcinowego
- łyżeczka proszku do pieczenia (lub sody)
- aromat waniliowy kilka kropli
- opcjonalnie: łyżka spirytusu lub wódki lub rumu
- cukier puder do oprószenia pączków po upieczeniu
- olej/smalec do smażenia
- papier do pieczenia ,do odsączenia pączków po upieczeniu
- miska do wyrobienia ciasta
- garnek do pieczenia,najlepiej z dnem teflonowym
Wykonanie:
Po upieczeniu i odsączeniu z tłuszczu, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem .
smacznego.... ;))
Mąkę przesiać przez sito,przełożyć do miski,dodawać stopniowo: twaróg,jajka,sól i cukier,aromat waniliowy,spirytus: wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę.
Z ciasta formować małe kulki o średnicy 3-4 cm. Najlepiej formować je
wilgotnymi dłońmi, wtedy łatwiej je lepić. Zrobić małe wgłębienia ,wypełnić konfiturą,po małej łyżeczce,u mnie z domowych przetworów.W głębokim garnku rozgrzać olej ,aż zacznie bulgotać. Pączki smażyć na złoty kolor, przez około 2-3
minuty. Wyjmować na papier, aby osączyć nadmiar tłuszczu,chociaż zbyt wiele go nie ma.Ciasto wychodzi dosyć klejące.
smacznego.... ;))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).