Przychodzi taki moment w życiu człowieka,kiedy zdrowie staje się najcenniejszym darem,a dzień bez bólu dniem darowanym od losu,mającym większą wartość, nawet od wygranej w totka.Kontakt z bólem i cierpieniem uczy pokory,dystansu do zabieganej codzienności,pozwala zatrzymać się beztrosko,we własnej kuchni,w poszukiwaniu takich potraw,które zapewnią nam dobre zdrowie-samopoczucie ,a jednocześnie będą smakowitym i pożywnym daniem.
Dziękuję tym,którzy w trosce o moje zdrowie,w walce o własne,mają czas dzielić się pokornie tym co odkrywają dla siebie,i innych.Dziękuję Mikołajowi,który przekonał mnie do "jaglanki",a ja zainteresowałam nią innych.
Tak naprawdę,poza kilkoma próbami chwilowej głodówki lub diety,bardziej z myślą o utracie kilku kilogramów,niż oczyszczeniu organizmu,nie mam w tym temacie wiele do powiedzenia,zatem ta próba, z myślą o własnych staraniach dla poprawienia samopoczucia i zdrowia.I przepis na chlebki jaglane,który otrzymałam od mojego przyjaciela.....Polecam kto ma ochotę,ja zabieram się właśnie za ich przygotowanie ;).
http://www.magdalirl.com.pl/index6.php |
PRZEPIS WZORCOWY -CHLEB TYPU KR-IRL (MINI CHLEBKI).
Przepis: uzupełniony i zaktualizowany.
Składniki: (źródło-klik )
Kasza jaglana __400g, Ryż biały __400g.
Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 litry) przez ok. 15 minut.
Do gotowania dodajemy 2,5 litra wody.
Przyprawy:
Sól kamienna nie oczyszczona lub morska, również pieprz(czarny jak i kolorowy), kminek, ewentualnie jednoskładnikowe ziała wg uznania.
Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.
Ugotowane: Kasza + Ryż (masa razem 800 gram), wchłaniają:
całą użytą do gotowania wodę (2,5litra), co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. "mini chlebków". Do tego właśnie zestawu składników (kasza, ryż) dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych, i dokładnie mieszamy łyżką.
Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy dolewając ok. 0,5 litra (przegotowanej).
Dużą łyżką stołową nabieramy zmieszaną masę tj. kaszę z ryżem wraz z otrębami.
Z takiej objętości formujemy chleb tzw. cienkie "mini chlebki" ew. ugniatamy palcami.
Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy.
Pieczemy w piekarniku (temp. 200-250 stopni C przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. "przyrumienienia".
Zrobiłam moje chlebki z połowy składników,wyszło ich około 20 -stu, w dwóch wersjach :pieczone w piekarniku i smażone na odrobinie oleju z oliwek.Z przypraw użyłam jedynie :łyżeczkę soli i 2 łyżeczki oregano.
Chleb skomponowany w oparciu o takie składniki,również przyprawy:
Może być pieczony (w piekarniku 200-250 stopni C na papierze do pieczenia) lub smażony (150-200 stopni na patelni z dodatkiem kilku kropli tłuszczu i wody)... do momentu tzw."przyrumienienia".
Produkt taki zawiera około 10% białka, 2% tłuszczu roślinnego, około 70-80% naturalnych energetycznych węglowodanów (niskich) oraz witaminy, składniki mineralne, błonnik i wodę o zawartości zgodnej z użytymi składnikami.
Spożywanie: CHLEBA TYPU KR-IRL, gwarantuje nam trwale szczupłą sylwetkę, ogromnie dużo energii, 0% toksyn, wzorcowe odżywienie komórek nerwowych mózgu, sprawne i kreatywne funkcjonowanie narządów wewnętrznych organizmu.
A tu sposób przygotowania prażonej kaszy jaglanej,podany na blogu :Moje NewLife
Przepis na całodniową porcję przy stosowaniu monodiety jaglanej:
- 220g kaszy jaglanej (1 pełna miarka 260ml)
- 2 dokładnie takie same pełne miarki wrzącej wody (520ml lub 545 gramów)
Kaszę dobrze wypłukać w kilku wodach. Odcedzić. Zagotować wodę w czajniku.
Nagrzać garnek o grubym szerokim dnie, wsypać przepłukaną, odcedzoną kaszę i prażyć na dosyć silnym ogniu ciągle mieszając, żeby kasza nie przywarła i żeby jej nie przypalić.
Po 5-7 minutach, gdy kasza będzie już uprażona (będzie lekko podskakiwać w garnku i pięknie pachnieć) zalać wrzątkiem. Ostrożnie, gdyż czynność ta wywoła istną eksplozję i proponuję uważać, żeby wybuch gorącej pary nie poparzył rąk.
Po zalaniu kaszy wrzątkiem momentalnie garnek przykryć pokrywką i przykręcić palnik na minimum.
Gotować dokładnie 10 minut pod przykryciem.
Nie mieszać, nie zaglądać do środka!
Po 10 minutach wyłączyć palnik i zostawić tak całość nadal nie zaglądając i nie mieszając do lekkiego lub całkowitego ostygnięcia.
Z tych proporcji wychodzi około 620 gramów ugotowanej kaszy. Ta ilość wystarczała mi na całodzienną dietę w 4-5 porcjach.
.....ja polecam i chlebki,i samą kaszę... ;)
O! to coś dla mnie :-) uwielbiam kaszę jaglaną! uważam ją za najcenniejszą i najsmaczniejszą:-) zapraszam do mnie po przepisy z kaszą jaglaną:-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO super,chętnie skorzystam ;)
Usuńwłasnie piekę :)
OdpowiedzUsuńNiestety te chlebki nie są bezglutenowe - otręby pszenne zawierają gluten i przez nie nie mogę dodać Twojego menu do akcji, może usuniesz je z tego właściwego posta i na kolację zostawisz samą sałatkę?? :)
OdpowiedzUsuńAch...zapomniałam o tych otrębach, bo i bez nich chlebki wychodzą....ale skoro oryginał je podaje, to wycofuję to danie z akcji ;)
UsuńCHLEB TYPU KR-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
OdpowiedzUsuń80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.
CHLEB TYPU KR-IRL, MOŻNA PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO:
Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez ponad 1 rok. Energię biologiczną w ilości ok. 80% stanowią tzw. NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU. Na turystyczne wycieczki, trasy, dalekie wyjazdy czyli: logiczna, zdrowotna konieczność. Również akcje pomocy humanitarnej.
OKRUSZKI !! DLA DZIECI, DLA SPORTOWCÓW, CHORYCH (SZPITAL), OSÓB STARSZYCH (DODAJEMY DO WSZELKICH POSIŁKÓW):
Każdy chleb wg opracowań IRL KRAKÓW tj. upieczone mini chlebki, mielimy (mikser) uzyskując tzw. okruszki czyli produkt biologicznie wzorcowy w praktycznej do spożycia formie. Rozdrobniony chleb jest naturalnym źródłem energii dla człowieka i powinien stanowić podstawowy składnik każdego posiłku / 24h. Nasz organizm pozyskuje o 30% więcej energii, niż po spożyciu ugotowanego ryżu, co stanowi zwiększenie energetycznych możliwości życiowych dla wszystkich komórek, a w szczególności komórek nerwowych naszego mózgu. Układ immunologiczny otrzymuje dodatkową energię do walki z bakteriami, wirusami, także z komórkami nowotworowymi wzmacniając szanse obronne organizmu (dużo większa energia dla białych krwinek układu odpornościowego).
PRZEPIS ten, zamieszczony jest na stronie internetowej; *****
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
ADRES: http://www.instytutirl.com.pl/