piątek, 12 lipca 2013

czas na jagody... i błyskawiczne bułeczki,bez wyrastania






Czekam z utęsknieniem,na sygnał od Małgosi.....z którą mam zaplanowane leśne jagód zbieranie.Napisała mi niedawno  sms-ka: "...jagody w tym roku będą trochę później,dam znać",no to czekam...na wiadomość,na łazikowanie beztroskie po lesie,na jagody właśnie.Tylko jedno ważne,kto nie wie,nie jedzmy jagód zerwanych prosto z lasu,bo wciąż niebezpieczne zagrożenie bąblowicą.
A wystarczy dobrze umyć jagody....i cieszyć się ich bogatymi walorami.
A jak jagody....to i jagodzianki,być muszą....no i jeszcze pierogi....i koktajle......


Bułeczki z jagodami- (źródło -blog Misi).

Składniki-na 12-15  bułeczek

  • 11/2 szklanki białej mąki
  • 1/2 szklanki mąki tortowej (u mnie krupczatka)
  • 3 łyżki cukru kryształu (użyłam trzcinowego)
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli (dałam 1/2)
  • 115g schłodzonego, drobno pokrojonego masła
  • 1 szklanka jagód / borówek
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1 duże jajko, plus dodatkowo jedno dodatkowe, roztrzepane do posmarowania (pominęłam)
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej (u mnie cukier z prawdziwą wanilią)
  • cukier kryształ do posypania (też trzcinowy)
Wykonanie:


Rozgrzewamy piekarnik do 190°C, wykładamy blachę papierem do pieczenia,w tym czasie przygotujemy ciasto.

Mieszamy przesiane mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól w dużej misce. Dodajemy masło i wyrabiamy , aż uzyska konsystencję gęstej owsianki. Dodajemy owoce,i ostrożnie łączymy z pozostałymi składnikami,by nie puściły zbytnio soku.

Miksujemy razem: maślankę, jajko i esencję waniliową. Dodajemy do mąki wymieszanej z cukrem, masłem i owocami, lekko mieszając, do połączenia składników. Na dnie miski powinna pozostać niewielka ilość mąki.

Formujemy bułeczki,ja ulepiłam kulki,urywając ciasto prosto z miski,i układamy na przygotowanej blaszce.
Posypujemy dodatkowo po wierzchu cukrem.Pominęłam smarowanie bułek roztrzepanym jajkiem.
  
Pieczemy na złoty kolor, około pół godziny. Bułeczki najlepiej smakują podane od razu, ale można je zamrozić i przechowywać przez miesiąc. Po rozmrożeniu wkładamy je  do pieca nagrzanego do 180°C,na 10 minut.

uwaga! zamiast jagód można użyć borówki,czarne porzeczki.... U mnie jedna porcja z jagodami,druga z borówkami ....zapraszam.....super proste,super pyszne....







 ....przed podaniem bułeczki można oprószyć dodatkowo cukrem pudrem ;)

 


Inne propozycje ( z jagodami/borówkami:)

3 komentarze:

  1. no, no pycha!
    Dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale smakowite jagodzianki :) pysznie się prezentują !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo łatwe ,szczególnie dla tych,którzy mają "blokadę" na ciasto drożdżowe,które czasem rosnąć nie chce tak jakbyśmy tego chcieli...
      Pozdrawiam serdecznie,dziękuję za odwiedziny ;)

      Usuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...