niedziela, 24 listopada 2013

fitety drobiowe w sosie śmietanowym....z węgierkami

Będąc w gościnie u rodzinki otrzymałam od mamy słoik suszonych węgierek,a od cioci słoik wiejskiej śmietany .Zatem do niedzielnego obiadu w sam raz,by powstał pyszny posiłek.



A ponieważ wolna niedziela to też czas wytchnienia i leniuchowania,zatem szybki obiad z drobiowych piersi.No i wykorzystałam pozostałe białe winko,które studentki podczas wspólnej nauki otworzyły....no nic nie może się zmarnować przecież ;).

 filety drobiowe w sosie śmietanowym....z węgierkami

składniki na danie 2-osobowe...........................................................................
  •  2 piersi drobiowe
  • garść suszonych śliwek
  • pół szklanki białego wina
  • przyprawy: mielone carry,sól,pieprz
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie z młynka
  • pęczek natki pietruszki lub koperku
  • łyżka masła

  • sos:szklanka zimnej wody +2 łyżki mąki+100 ml gęstej wiejskiej śmietany+odrobina soli

Wykonanie:.........................................................................................................

Śliwki zalewamy białym winem.Piersi drobiowe rozbijamy tłuczkiem,doprawiamy solą i pieprzem. Nacieramy  oliwą z oliwek z carry.Podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy,podlewamy winem ,dodajemy też namoczone śliwki,dusimy pod przykryciem koło kwadransa.
W szklance zimnej wody,rozpuszczamy mąkę ,dodajemy śmietanę z odrobiną soli i zieleniną,dodajemy do podpieczonych piersi,zagotowujemy do zgęstnienia sosu i tak wszystko jeszcze dusimy pod przykryciem koło 5 minut.Na koniec dodaję łyżkę masła.

Piersi podajemy z ziemniakami lub ulubioną kaszą,u nas gryczaną z suszonymi warzywami.


1 komentarz:

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...