Będąc w gościnie u rodzinki otrzymałam od mamy słoik suszonych węgierek,a od cioci słoik wiejskiej śmietany .Zatem do niedzielnego obiadu w sam raz,by powstał pyszny posiłek.
A ponieważ wolna niedziela to też czas wytchnienia i leniuchowania,zatem szybki obiad z drobiowych piersi.No i wykorzystałam pozostałe białe winko,które studentki podczas wspólnej nauki otworzyły....no nic nie może się zmarnować przecież ;).
składniki na danie 2-osobowe...........................................................................
- 2 piersi drobiowe
- garść suszonych śliwek
- pół szklanki białego wina
- przyprawy: mielone carry,sól,pieprz
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie z młynka
- pęczek natki pietruszki lub koperku
- łyżka masła
- sos:szklanka zimnej wody +2 łyżki mąki+100 ml gęstej wiejskiej śmietany+odrobina soli
Wykonanie:.........................................................................................................
Śliwki zalewamy białym winem.Piersi drobiowe rozbijamy tłuczkiem,doprawiamy solą i pieprzem. Nacieramy oliwą z oliwek z carry.Podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy,podlewamy winem ,dodajemy też namoczone śliwki,dusimy pod przykryciem koło kwadransa.
W szklance zimnej wody,rozpuszczamy mąkę ,dodajemy śmietanę z odrobiną soli i zieleniną,dodajemy do podpieczonych piersi,zagotowujemy do zgęstnienia sosu i tak wszystko jeszcze dusimy pod przykryciem koło 5 minut.Na koniec dodaję łyżkę masła.
Piersi podajemy z ziemniakami lub ulubioną kaszą,u nas gryczaną z suszonymi warzywami.
W szklance zimnej wody,rozpuszczamy mąkę ,dodajemy śmietanę z odrobiną soli i zieleniną,dodajemy do podpieczonych piersi,zagotowujemy do zgęstnienia sosu i tak wszystko jeszcze dusimy pod przykryciem koło 5 minut.Na koniec dodaję łyżkę masła.
Piersi podajemy z ziemniakami lub ulubioną kaszą,u nas gryczaną z suszonymi warzywami.
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń