sobota, 2 listopada 2013

pieczone ziemniaki z czosnkiem....w piekarniku


Nie miałabym nic przeciwko temu,by mężczyźni kulinarnie chcieli się wykazywać,ale takich unikatowych mężczyzn w moim bliskim otoczeniu znam niewielu.No jednak czasem,mam telefon od Marka,który dla rodziny gotuje,no to i przy okazji gości zaprosi . A w tym daniu ,przygotowanym przez niego wcale nie mięso,ani ziemniaki zwróciły moją szczególną  uwagę....ale czosnek zapiekany w łupinkach,który nadał daniu wyrazistego posmaku,no chociaż oczywiście całe danie cieszyło się powodzeniem . A ponieważ ziemniaki jako przystawka,a zarazem danie główne,mogą być podawane na wiele sposobów,dzisiaj o nich głównie mowa.....w połączeniu z oliwą i kurkumą,która nadała im wyrazistego koloru,ale to nie jedyny jej walor,bo ma też właściwości kojące niestrawności żołądkowe,dlatego do zapiekanych dań szczególnie jest polecana.

ziemniaki pieczone z czosnkiem
(danie z piekarnika).

kilka dużych ziemniaków

główka-dwie czosnku w łupinkach

oliwa

 przyprawy:sól,kurkuma


przygotowanie:


Ziemniaki myjemy,obieramy z łupin ,podgotowujemy we wrzątku kilka minut.

Następnie przestudzone,kroimy na ćwiartki,polewamy oliwą,doprawiamy do smaku solą i kurkumą,która nadaje ziemniakom podczas pieczenia żółtawej barwy.Można też ziemniaki po wierzchu,przed zapiekaniem ,oprószyć ulubionymi suszonymi ziołami np.prowansalskimi,albo tymiankiem,oregano.

Czosnek dodajemy w łupinach,w całych ząbkach,po upieczeniu,będzie w środku mięciutki.

Zapiekamy w piekarniku (temp.ok.180 stopni),około pół godziny do zarumienienia.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...