Nie miałabym nic przeciwko temu,by mężczyźni kulinarnie chcieli się wykazywać,ale takich unikatowych mężczyzn w moim bliskim otoczeniu znam niewielu.No jednak czasem,mam telefon od Marka,który dla rodziny gotuje,no to i przy okazji gości zaprosi . A w tym daniu ,przygotowanym przez niego wcale nie mięso,ani ziemniaki zwróciły moją szczególną uwagę....ale czosnek zapiekany w łupinkach,który nadał daniu wyrazistego posmaku,no chociaż oczywiście całe danie cieszyło się powodzeniem . A ponieważ ziemniaki jako przystawka,a zarazem danie główne,mogą być podawane na wiele sposobów,dzisiaj o nich głównie mowa.....w połączeniu z oliwą i kurkumą,która nadała im wyrazistego koloru,ale to nie jedyny jej walor,bo ma też właściwości kojące niestrawności żołądkowe,dlatego do zapiekanych dań szczególnie jest polecana.
ziemniaki pieczone z czosnkiem
(danie z piekarnika).
kilka dużych ziemniaków
przygotowanie:
Ziemniaki myjemy,obieramy z łupin ,podgotowujemy we wrzątku kilka minut.
Następnie przestudzone,kroimy na ćwiartki,polewamy oliwą,doprawiamy do smaku solą i kurkumą,która nadaje ziemniakom podczas pieczenia żółtawej barwy.Można też ziemniaki po wierzchu,przed zapiekaniem ,oprószyć ulubionymi suszonymi ziołami np.prowansalskimi,albo tymiankiem,oregano.
Czosnek dodajemy w łupinach,w całych ząbkach,po upieczeniu,będzie w środku mięciutki.
Zapiekamy w piekarniku (temp.ok.180 stopni),około pół godziny do zarumienienia.
Zapiekamy w piekarniku (temp.ok.180 stopni),około pół godziny do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).