Dawno nie było u nas pizzy,to wczoraj zrobiłam Monci niespodziankę,i po powrocie z zajęć na obiado-kolację zastała pizzę .Dodałam do niej też wiórki moich ulubionych jesiennych odmian jabłek,którymi są renety. Nadają się one bowiem do wypieków na słodko jak i dań wytrawnych. Niedawno była tarta z nimi i pierogi z jabłkami,a dzisiaj pizza:z salami i oliwkami,posypana wiórkami żółtego sera i renety właśnie.Przyprawy jakie lubimy.... i suszone oregano,które do pizzy lubię najbardziej.... ;)
Pizza z salami i oliwkami....pikantna
Składniki:
- 300 g mieszanej mąki pszennej (u mnie typ 500 i 2000)
- 1 opakowanie drożdży suchych (7 g)
- ok.200 ml wody w temp.pokojowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- salami w plasterkach (ok .15 krążków)
- plaster żółtego sera(ok.100 g)
- szczypta soli,przyprawa
- oregano suszone
- garść-dwie oliwek zielonych (mogą być z nadzieniem)
- mała reneta
- przyprawy:chili z młynka (mieszanka przypraw)
- dodatkowo:
- sosy :czosnkowy lub keczup
- forma -u mnie duża tortownica natłuszczona masłem
Wykonanie:
Do dużej miski wsypać mąki przesiane przez sito i drożdże instant, cukier,sól.Wszystko dokładnie wymieszać.Następnie stopniowo dodajemy wodę i wyrabiamy rękami ciasto,pod koniec dodajemy oliwę.
Gotowe ,wyrobione w misce ciasto ( pod przykryciem np.ręcznikiem kuchennym),pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.U mnie ok.45 minut,przy kaloryferze.
Kiedy ciasto rośnie,zabieramy się za farsz,przygotowujemy:jabłko myjemy,obieramy ze skóry trzemy na tarce z grubymi oczkami,podobnie plaster żółtego sera.
Gotowe ciasto odgazowujemy,następnie formuję w tortownicy,a kiedy nieco podrośnie,pozostawiam na samym spodzie (tak też wkładam do pieczenia).
Na ciasto układamy krążki z salami,oliwki,posypujemy wszystko utartymi wiórkami sera z jabłkiem.Na wierzch posypujemy przyprawą i oregano.
Pizzę pieczemy w nagrzanym piekarniku ,w temp.200 stopni,około 20-30 minut,grzałka góra-dół.Gotową podajemy z sosem czosnkowym lub keczupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).