Pyszne ciasto bananowe, na majówkowy weekend, może też na piknik... z racji łatwego transportowania, z dodatkiem bakalii wg upodobania. Ja dałam mieszankę orzechów :laskowe, włoskie, nerkowce i suszone banany , ale kto woli bardziej wilgotne polecam :rodzynki, daktyle, figi, morele.Myślę,że też ciekawie może się komponować połączenie do tego ciasta bananów i marchewki,kolejnym razem wypróbuję to połączenie. Bardzo proste ciasto do wykonania . Składniki wystarczy wymieszać łyżką, przełożyć do keksówki, i piec około godziny , aż ciasto ładnie zbrązowieje, i stanie się chrupiące. Moje wyszło takie bardziej razowe,zarówno w kolorze i w smaku, za sprawą mąki gryczanej i cukru trzcinowego-Dark Muscovado. Po przestudzeniu dodatkowo oprószyłam ciasto cukrem pudrem.... i gotowe ;).
składniki:
źródło-Mała cukierenka
- 4 bardzo dojrzałe banany (nawet przejrzałe)
- 3/4 szklanki cukru (dałam pół szklanki-cukru trzcinowego)
- 1 i 1/2 szklanki mąki (u mnie pszenno-gryczana)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 50g roztopionego masła
- 100g dowolnych bakalii (u mnie orzechy mieszane i suszone banany)
Do miski przesiać mąkę z sodą.
W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, obrane ze skóry i cukier, wymieszać. Dodać mąkę,roztrzepane jajko, schłodzone roztopione masło,rozdrobnione bakalie i krótko, ale dokładnie wymieszać wszystko łyżką,do całkowitego połączenia składników.
Ciasto przełożyć do standardowej keksówki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji "góra – dół ", ciasto ma być ciemnobrązowe jak piernik.U mnie czas pieczenia około godziny.Ten ostateczny moment sprawdzam poprzez nakłucie drutem krawieckim,czy na pewno ciasto w środku dopieczone.
Majówko trwaj
Wiosno trwaj
Weekendzie trwaj
Ja chociaż trochę pracuję,to i tak czuję klimat błogości miasta
nie hałasliwego,nie gnającego do nikąd...
Jak zatrzymać te chwile w codzienności ?
takie ciacho na piknik bym na pewno zabrała :)
OdpowiedzUsuńJa zabrałam je dzisiaj na spotkanie do kawusi,i smakowało całkiem dobrze ,w klimacie chłodniejszego dnia majówkowego.Niezbyt słodkie,komponenta mąki gryczanej i cukru trzcinowego nadaje temu ciastu posmak razowca....kto lubi takie smaki polecam ;).
UsuńZrobiłam je kiedyś, pycha.
OdpowiedzUsuńI napracować się przy nim nie trzeba ;).
Usuń