Dzisiaj wersja budyniu dla leniwych,bo budyń z torebki,ale nie tak zupełnie na maksa leniwie,bo coś jednak od siebie,poza dodatkiem mleka i 2 łyżek cukru,jak zaleca przepis na opakowaniu.Można wykorzystać mleko,które najbardziej nam pasuje...od krowiego,koziego począwszy,a może roślinne dla odmiany.Dosłodzić ulubionym słodzikiem w formie syropu np.klonowy lub z agawy,a może buraczany,jak u mnie,który dodatkowo nadał budyniowi kawowego koloru ,lub płynnym miodem wedle upodobania....no i dodać banana,za każdym razem mała odmiana,niewielkim wysiłkiem,a budyń smakuje inaczej...po domowemu.......
Składniki :
- pół litra mleka ,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,bez cukru,
- 1 dojrzały banan,
- syrop buraczany (łyżka-dwie).
Wykonanie
Rozpuszczamy budyń z torebki w zimnym mleku (ok.pół szklanki),pozostałe mleko zagotowujemy w garnku (z grubym dnem lub dnem teflonowym).
Banana ,po usunięciu skóry,miksujemy lub ugniatamy widelcem,wrzucamy do gotującego się mleka.
Do ciepłego budyniu dodajemy syrop buraczany.
Podajemy na ciepło lub zimno,jak kto woli.
fotka znaleziona na facebooku ;) |
Inne budyniowe propozycje:
.....i o mleku uwag kilka
- pudding różany
- budyń czekoladowy
- budyń w kolorze pomarańczy +wersja II
- budyń w kolorze bratków
- budyń z melona
- budyń rabarbarowo-bananowy
- pudding z kaszy manny....bez dodatku skrobi
- budyń jaglany z rabarbarem i pigwą
- budyń z kiwi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).