czwartek, 22 grudnia 2011

ryba w sosie piwnym

Skorzystałam z przepisu Lyry,którym podzieliła się z nami na stabilizacyjnym wątku dukanowym. Lyra proponuje karpia,jako tradycję wigilijnego stołu.Ja w ramach p/świątecznego wypróbowania przepisu ,użyłam sandacza.


Składniki u mnie:

  • 1 sztuka ryby,bez głowy
  • cebula czosnkowa
  • kostka rosołowa drobiowa
  • garść rodzynek 
  • 150 ml piwka
  • 4 łyżki masła
  • sok z cytryny,przyprawa do ryby,zielenina do dekoracji
Wykonanie:
Rybę wypatroszoną,pokroić na dzwonki, posolić, lekko skropić cytryną, obtoczyć w mące i obsmażyć szybko na złoto na sklarowanym maśle. 
Na maśle (1-2 łyżki) przesmażyć ok 10-20 dkg drobno posiekanej cebuli ,dodać do zeszklonej cebulki trochę mąki (oprószyć około 1-2 łyżką) + ok pół szklanki łagodnego piwa , i do tej cebuli wlać trochę bulionu  (nie za dużo, bo sos musi być dosyć gęsty).
Sosem zalać ułożone w naczyniu żaroodpornym usmażone filety.
Dodać garść rodzynek + sok z cytryny, cukier i sól (do smaku) lub gotową przyprawę rybną.
Poddusić w piekarniku w 160-180 stopniach przez około pół godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...