Pierniki których upiekłam już setki, które nadają się do smakowania zaraz po upieczeniu, jak i po dłuższym leżakowaniu, dlatego nie ma niepokoju, czy zdążą zmięknąć na czas, kiedy dni do świąt liczymy nieubłaganie. Łączę do nich różne mąki, od pszennych począwszy, na pełnoziarnistych i bezglutenowych skończywszy. Dodaję miód, jak i inne ulubione syropy np. z agawy, buraków, różane . Czasem z odrobiną kakao, lub bez niego, wtedy mają ładny miodowy kolor po upieczeniu. No i mieszanka przypraw korzennych, jakie lubimy najbardziej. Zapraszam, muszą się udać. Tych pierników u mnie do rozdania najwięcej.
pierniki świąteczne
(proporcje składnikowe na ok.100 pierników)-źródło tutaj
suche:
- 700 gramów mąki
- 1-2 przyprawy do piernika (po 40 g)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki sody
- 220 gramów miękkiego masła
- 200 gramów cukru
- 220 ml miodu (ok. 300-310 gramów)
- 1 jajo
Suche składniki połączyć z sobą.
Mokre składniki, czyli masło utrzeć z cukrem i jajkiem ,by miało puszystą konsystencję , dodać lejący miód (jeśli skrystalizowany podgrzać).
Mokre składniki łączyć stopniowo z suchymi, i wyrabiać ciasto aż do uzyskania gładkiej, lśniącej masy,o konsystencji plasteliny.
Zrobić 2-3 kule,odstawić ciasto do lodówki na 1-2 godziny(zawinięte w woreczki foliowe).
Gotowe ciasto wałkujemy,wykrawamy pierniczki,wg możliwości i upodobania.
Piec ok.10 minut w 180 stopniach ,w dobrze nagrzanym piekarniku.
dziękuję za udział w akcji i za te pyszne pierniczki tutaj :)
OdpowiedzUsuń