Poeksperymentowałam dzisiaj w kuchni,i wyszło ciasto z owocami jesieni,czyli gruszki i dżemik z własnej spiżarni...
NA CIASTO:
*1 szklanka mąki razowej i 2 szklanki pszennej tortowej
*5 jaj
*kostka masła
*aromat lub cukier waniliowy
*pół szklanki cukru (biały lub trzcinowy)
*płaska łyżka proszku do pieczenia
*2 płaskie łyżki cacao
---------------------------------------------
MASA:
*mały słoik dżemu
*4 dorodne gruszki (umyte,obrane i pokrojone w cieńkie plastry)
*3 białka
*kilka łyżek cukru do ubicia piany
*skórka pomarańczowa,cynamon
---------------------------------------------
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem,dodawać żółtka.
Masę wymieszać z dwoma rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia,dodać aromat.
Na koniec dodać ubitą pianę z 2 -3 białek (pozostałe białka wykorzystamy na wierzch do masy).
Ciasto podzielić na dwie kule,do jednej dodać cacao.
Schłodzić w lodówce.
Przygotować blachę średniej wielkości,wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciemną kulę utrzeć na tarce o grubych oczkach,położyć cieńką warstwę dżemu ,nastepnie warstwa jasnego ciasta.
Układamy przygotowane gruszki pokrojone w cieńkie plastry,posypujemy je skórka pomarańczową i cynamonem,nastepnie warstwa piany z ubitych białek z cukrem,i warstwa utartego ciasta.
Pieczemy ciasto w dobrze nagrzanym piekarniku godzinkę ;).
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
NA CIASTO:
*1 szklanka mąki razowej i 2 szklanki pszennej tortowej
*5 jaj
*kostka masła
*aromat lub cukier waniliowy
*pół szklanki cukru (biały lub trzcinowy)
*płaska łyżka proszku do pieczenia
*2 płaskie łyżki cacao
---------------------------------------------
MASA:
*mały słoik dżemu
*4 dorodne gruszki (umyte,obrane i pokrojone w cieńkie plastry)
*3 białka
*kilka łyżek cukru do ubicia piany
*skórka pomarańczowa,cynamon
---------------------------------------------
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem,dodawać żółtka.
Masę wymieszać z dwoma rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia,dodać aromat.
Na koniec dodać ubitą pianę z 2 -3 białek (pozostałe białka wykorzystamy na wierzch do masy).
Ciasto podzielić na dwie kule,do jednej dodać cacao.
Schłodzić w lodówce.
Przygotować blachę średniej wielkości,wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciemną kulę utrzeć na tarce o grubych oczkach,położyć cieńką warstwę dżemu ,nastepnie warstwa jasnego ciasta.
Układamy przygotowane gruszki pokrojone w cieńkie plastry,posypujemy je skórka pomarańczową i cynamonem,nastepnie warstwa piany z ubitych białek z cukrem,i warstwa utartego ciasta.
Pieczemy ciasto w dobrze nagrzanym piekarniku godzinkę ;).
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).