CIASTO:
- ok.3 szklanki mąki pełnoziarnistej Lubelli pszennej
- łyżka płaska proszku do pieczenia
- aromat śmietankowy
- pół szklanki cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 3/4 kostki masła (ćwiartka do kruszonki)
- 4 łyżki mleka
- odrobina soli
KRUSZONKA :
- ćwiartka masła
- kilka łyżek cukru trzcinowego
- ok pół szkl.mąki
dodatkowo:kilka dorodnych śliwek węgierek
Wykonanie:
Mąkę przesiać +proszek do pieczenia-odstawić.
Mąkę przesiać +proszek do pieczenia-odstawić.
Masło ucierać stopniowo z cukrem,dodawać stopniowo jajka,mleko,sól,aromat.
Gotowe ciasto wyłożyć na blaszcze,wcześniej pokrytej papierem do pieczenia,na wierzch udekorować połówkami śliwek,można posypać owoce cukrem trzcinowym,na wierzch pokruszyć kruszonkę.
Pieczenie w temp.180 stopni,na termobiegu ok.40 minut (u mnie blaszka kwadratowa 25x25 cm).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).