czwartek, 6 października 2011

chleb pełnoziarnisty mieszany


Składniki:
  • 1/2 kg mąki (u mnie mąka pełnoziarnista Lubelli pszenna )
  • 1 szklanka otrąb mieszanych
  • 42 g.drożdży świeżych (mała kosteczka)
  • 1/2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżki soli
  • ok.szklanki ciepłej wody (250 ml)
  • ok.szklanki zakwasu (u mnie Lubelii-3 zboża)
  • łyżeczka oleju kujawskiego
  • 2 łyżki ciepłego mleka   
  etap I -zaczyn  
  
dokarmienie zakwasu (dzień wcześniej)o zakwasie Tutaj:
 etap II   -ciasto

Drożdże łaczymy z cukrem i ciepłym mlekiem do rozpuszczenia 
Mąkę przesiewamy,dodajemy otręby,drożdże,sól,wodę .
Wyrabiamy ciasto (ja wszystko w rękach),dla łatwiejszego wyrabiania ciasta dodaję łyżeczkę oleju.
Wyrobione ciasto pozostawiłam  w plastikowej misce do wyrosnięcia na ok.pół godziny (przy ciepłym kaloryferze).Wyrobione,to może nie do końca pełne znaczenie tego słowa ,bo ciasto jest niezbyt elastyczne,ale ufam ,że wyrośnie i tak. 

 etap III  -ponowne" wyrobienie" ciasta
Przełożenie ciasta do żaroodpornego naczynia ,w którym będę też piekła chlebek,naczynie przetarte masłem,posypane otrębami.
 Tak przygotowane ciasto pozostawiam do wyrosnięcia na dobrą godzinkę (docieplone).           

etap IV-  pieczenie chlebka  -------------------------------------------------------------
                                                                                                    

Pomimo małej elastyczności ciasta,podwoiło ładnie swoją objętość i zabieram się za pieczenie.
Wierzch chlebka po wyrośnięciu,posypałam otrębami i mąką ,zrosiłam wodą chlebek i piekarnik.
Wstawiłam chlebek do piekarnika temp.230 stopni na kwadrans,nastepnie temp.obniżyłam do ok.200 stopni i dalsze pieczenie ok.40 minut.


Chlebek wyszedł ładnie chrupiący (ale nie za twardy),taki jaki lubię....;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...