- Składniki:
- kilka sztuk dużych cebuli
- 2-3 łyżki oleju
- litr bulionu rosołowego
- 2-3 kromki chleba jasnego
- przyprawy do smaku wedle uznania
- dodatkowo -co kto woli :
- plaster sera żółtego (np.chedar lub gouda) lub serek topiony śmietankowy,lub wiórki sera wędzonego
- odrobina masła
- grzanki lub ptysie
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w plasterki .Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano dla uzyskania odpowiedniego koloru zupy.
Wlać do garnka bulion,dodać usmażoną cebulę. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować dobre pół godziny.
Dodać przyprawy.
Chleb pokroić w kromki (bez skórki),namoczyć w wywarze i zmiksować blenderem.
Wyjdzie taka konsystencja bardziej kremowa.
Ser dodać do zupy bezpośrednio przed podaniem,jak i masło (jak kto lubi:serek topiony z masłem
można dodatkowo zmiksować,a zupę z serem żółtym zapiec chwilę przed podaniem w piekarniku).
Wystrój iście jesienny,bo o tej porze głównie ta zupa cebulowa ma korzystne walory.
Oczywiście doskonałym dodatkiem do takiej zupy-kremu sa grzanki:TU
Ale u Ciebie Basiu kolorowo....
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy a cebulowa to jedna z tych, które urzekają smakiem i prostotą.
Dawno nie robiłam cebulowej zupki...Muszę sobie przypomnieć koniecznie jej smak. A z tym chlebkiem u Ciebie to fajny pomysł. Do tej pory chlebek jako zagęstnik stosowałam przy ciemnych sosach do wołowinki na przykład. Przy zupce nie działałam. Tylko w barszczu wielkanocnym mojej mamy chlebek do zupki się wrzuca...Wyprobuję.
W naszym rodzinnym domu,zupa cebulowa nie była znana.Ale odkąd zostałam nią poczęstowana,po osiedleniu w Wielkopolsce,korzystam z pomysłów znajomych,którzy się w niej lubują.
OdpowiedzUsuńOstatnio zakupiłam cebulę czosnkową i chcę z niej wypróbować ten przepis właśnie.
Ja lubię zupy pożywne,stąd ten pomysł z miksowaniem chlebka.