Puddingi-budynie,ostatnio często goszczą w mojej kuchni,bo są alternatywą dla śniadaniowych kanapek,jak i deseru na podwieczorek,albo lekką kolację...
A jak wiadomo ,kasze są pożywnym składnikiem dla zaspokojenia głodu- na dłuższą chwilę,dlatego w codziennym zabieganiu warto po nie sięgać.
W połączeniu z owocami sezonowymi jak i warzywami typu :marchewka,rabarbar,są smacznym daniem,dlatego chyba szczególnie nie trzeba zachęcać do wypróbowania tego przepisu budyniowych smakoszy.... ;).
Składniki....na dwie duże szklanki
- pół litra mleka
- 6 łyżek kaszki manny błyskawicznej
- 2 banany
- mała pomarańcza
- 2 łyżki syropu z agawy lub cukru
- łyżka delikatnego masełka
- dodatkowo:szczypta cynamonu,szczypta imbiru,szczypta cukru pudru
Mleko zagotowujemy w rondelku,dodajemy 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej, dobrze mieszając pozostawiamy do "zabulgotania",odstawiamy z ognia ,pozostawiamy na minutę-dwie od czasu do czasu mieszając.Nawet jak powstaną grudki,to się nie przejmujemy,bo i tak masę budyniową poddamy blendowaniu.
Do ciepłej jeszcze masy dodajemy stopniowo:masło,cukier,banany obrane ze skóry i pokrojone na drobne kawałki,oraz sparzoną pomarańczę (miąższ+sok).
Wszystko dokładnie miksujemy i przekładamy do szklanek lub pucharków.
Gotowy pudding,bezpośrednio po zmiksowaniu będzie konystencji gęstej śmietany, schłodzony w lodówce zgęstnieje.
Przed podaniem posypujemy przyprawami wedle uznania i gotowe.
Inne budyniowe pomysły:
- pudding różany
- budyń czekoladowy
- budyń w kolorze pomarańczy +wersja II
- budyń w kolorze bratków
- budyń z melona
- budyń rabarbarowo-bananowy
pyszna manna:)
OdpowiedzUsuń