Spodobała mi się "omletowa akcja" na durszlaku i na tą okoliczność przygotowałam dzisiaj na śniadanko omlecik w wersji bezglutenowej.Wyszedł spory,tak,że zaspokoił moje uczucie głodu na dłuższą chwilę.Lubię omlety w wersji na słodko i wytrawnie,zatem nie brakuje ich i u mnie w kuchni....polecam i chętnie skorzystam sama z innych pomysłów durszlakowej akcji.
omlet bezglutenowy z oliwkami
Składniki: na 1 duży omlet
- 2 jajka średnie ekologiczne
- szczypta soli
- po szczypcie ziół wg uznania (u mnie czosnek niedźwiedzi,oregano)
- twarożek (2 łyżki)
- łyżka mąki z amarantusa
- olej ryżowy do przetarcia patelni
- 3 oliwki bez nadzienia,2 łyżki twarożku,oregano
- sos czosnkowy (2 łyżki gęstej śmietany+odrobina majonezu+ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę+sól+pieprz)
Wykonanie:
Jajka roztrzepujemy z solą i ziołami,dodajemy twarożek i mąkę,wlewamy na rozgrzaną patelnię (przetartą odrobiną oleju ),smażymy do zarumienienia....i gotowe.
Podajemy z twarożkiem i oliwkami.oraz sosem czosnkowym,z odrobiną oregano.
apetyczny przepis ;) gluten free !
OdpowiedzUsuń