Jeżyny i maliny ładnie obrodziły w tym roku,zatem aż się proszą,by wykorzystać je do domowych przetworów.Postanowiłam zatem połączyć je,z cukrem różanym i zamknąć w słoiczki,by cieszyły swoim smakiem też w sezonie jesienno-zimowym,jako dodatek do kaszy manny i jaglanej -na słodko,ale też do budyniu,koktajli ,naleśników oczywiście
...a może i do herbaty.Lekki aromat cukru różanego sprawi,że nawet w chłodne dni poczujemy smak i zapach lata.... kto zatem nie polubi domowych przetworów...? ;).
Jeżyny i maliny .....
pasteryzowane w słoiczkach z cukrem różanym
składniki:
- na kilogram owoców /0,5-1 kg cukru/
- dodatkowo:małe słoiczki konserwowe
wykonanie:
Jeżyny i maliny (w proporcji pół/na pół lub jak kto woli),myjemy pod bieżącą wodą,osuszamy na durszlaku.
Zasypujemy cukrem,pozostawiamy do wypuszczenia soku,lub bezpośrednio przekładamy do wyparzonych słoiczków i zasypujemy cukrem.
Tym razem poczekałam do następnego dnia,aż owoce(zasypane białym kryształem) wypuściły sok i dopiero przekładałam do słoiczków .
Następnego dnia przełożyłam owoce do słoiczków,zalałam syropem z owoców ,posypałam cukrem różanym (po łyżce stołowej),i pasteryzowałam w piekarniku.
Pasteryzacja na sucho lub mokro....u mnie w piekarniku 40 minut/temp ok.170 stopni.
Po pasteryzacji przetwory dokręcamy,ustawiamy do "góry dnem",po wystudzeniu przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu (piwnica,spiżarnia,lodówka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).