Przy okazji robienia soków porzeczkowych, siostra przygotowała też galaretkę ,ku mojej uciesze. Bo jest super delikatnym dodatkiem do kanapek na słodko...na przykład z serami pleśniowymi, albo z twarożkiem. Szczególnie cieszy ich zapas, w jesienno-zimowym sezonie....polecamy ;)
- 1 kilogram porzeczki
- 1 kilogram cukru (kryształu drobnego)
- opcjonalnie:odrobina wody
Sposób przygotowania:
Porzeczki myjemy pod bieżącą wodą, odrywamy od łodyżek
Robimy z nich sok za pomocą sokownika, lub wkładamy do dużego garnka o grubym dnie i wlewamy około pół szklanki wody. Przykrywamy pokrywką i postawiamy na ogniu do czasu puszczenie soku,przez owoce. Następnie oddzielamy sok od miąższu porzeczkowego, możemy go przetrzeć jeszcze przez sito, na którym pozostawiamy pestki i skórki porzeczkowe (one już są bezużyteczne).
Sok zagotowujemy z cukrem w proporcji 1:1,niezbyt długo, by nie stracił koloru (ok.5 minut), stale mieszając na niewielkim ogniu.
Dzięki pektynom zawartym w porzeczkach galaretka łatwo się zetnie , bez żadnych dodatków.
Gotową galaretkę, przekładamy do wyparzonych słoiczków , można też wyparzone słoiczki dodatkowo przetrzeć spirytusem... i to wystarczy. Jednak kiedy przetwory przechowujemy całą zimę, też galaretkę krótko pasteryzujemy.
Gotową galaretkę, przekładamy do wyparzonych słoiczków , można też wyparzone słoiczki dodatkowo przetrzeć spirytusem... i to wystarczy. Jednak kiedy przetwory przechowujemy całą zimę, też galaretkę krótko pasteryzujemy.
Znam ten smak .....eeych smak dzieciństwa spędzonego w domu rodzinnym. Galaretki z porzeczek i kisielu z porzeczek...Najważniejsze było, że zebrane własnoręcznie i z własnego ogrodu...i taka jeszcze błoga myśl z tamtych czasów. Wtedy się nie odmierzało ilości cukru ;)
OdpowiedzUsuńA ja w tym roku obdarowana porzeczkami przez mamę...zwyczajnie je zjadłam..gałązka, po gałązce. Nie pytaj mnie Basiu, ile tego było.... ;)Pyszne było!
Ja bardziej czekam, aż dojrzeją w ogrodzie jeżyny i borówki ,do zjedzenia garściami...bo porzeczki najbardziej lubię przetworzone w słoiczkach ;).Do miłego....
Usuń