piątek, 23 sierpnia 2013

kukurydza zapiekana....w ziołach



W czasach studenckich miałam swoja ulubioną " budkę",w samym centrum miasta...gdzie chodziłam na gotowaną kukurydzę.Bez żadnych dodatków,a smakowała wybornie.
Obecnie otrzymujemy ją w sezonie uprawy,od wujostwa....i przygotowujemy ze smakiem.
Dzisiaj nieco odświętna jej forma podania....zapraszam,na ulubione ziołowe smaki....u mnie zioła prowansalskie są wszechobecne w kuchni....


składniki....
na zapiekaną kukurydzę na pikantnie 

na kolbę kukurydzy
  • 1-2 plastry żółtego sera
  • łyżeczka ziół prowansalskich+odrobina mięty 
  • odrobina soli,pieprzu
  • 1-2 łyżki oleju (u mnie ryżowego)
  • dodatkowo:garnek z wrzątkiem do gotowania kukurydzy+olej do podpieczenia,kiedy używamy patelni
wykonanie:Kukurydzę gotujemy w nieosolonej wodzie przez 15-30 minut ,w zależności od wielkości kolby kukurydzy.
Plastry żółtego sera,smarujemy oliwą z dodatkami (zioła i przyprawy),owijamy nimi kolbę kukurydzy,możemy dodatkowo posypać po wierzchu.
Zapiekamy koło kwadransa w piekarniku-temp.ok 200 stopni (zawinięta w folii) ,lub na patelni przetartej oliwą.
Podajemy w formie przystawki.

Jak gotować kukurydzę?

Wybieramy ładne kolby o dużych, jasnych ziarnach. Obrane z włókien wrzucamy do wrzątku. Nie zaleca się solenia wrzątku, bowiem pod wpływem soli kukurydza twardnieje. Dlatego lepiej lekko osłodzić wodę, a kukurydzę posolić dopiero na talerzu. By zmiękczyć warzywo w trakcie gotowania do wody można dolać trochę mleka. Kukurydzę gotuje się pod przykryciem, w zależności od wielkości kolby, przez 15-30 minut – do uzyskania miękkich ziaren. Ugotowane kolby podajemy, posypane solą i wiórkami masła. Najlepiej smakuje na ciepło,ale można też spożywać ją schłodzoną. Kolby kukurydzy można również grillować lub zapiekać .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...