W czasach studenckich miałam swoja ulubioną " budkę",w samym centrum miasta...gdzie chodziłam na gotowaną kukurydzę.Bez żadnych dodatków,a smakowała wybornie.
Obecnie otrzymujemy ją w sezonie uprawy,od wujostwa....i przygotowujemy ze smakiem.
Dzisiaj nieco odświętna jej forma podania....zapraszam,na ulubione ziołowe smaki....u mnie zioła prowansalskie są wszechobecne w kuchni....
składniki....
na zapiekaną kukurydzę na pikantnie
na kolbę kukurydzy
wykonanie:Kukurydzę gotujemy w nieosolonej wodzie przez 15-30 minut ,w zależności od wielkości kolby kukurydzy.- 1-2 plastry żółtego sera
- łyżeczka ziół prowansalskich+odrobina mięty
- odrobina soli,pieprzu
- 1-2 łyżki oleju (u mnie ryżowego)
- dodatkowo:garnek z wrzątkiem do gotowania kukurydzy+olej do podpieczenia,kiedy używamy patelni
Plastry żółtego sera,smarujemy oliwą z dodatkami (zioła i przyprawy),owijamy nimi kolbę kukurydzy,możemy dodatkowo posypać po wierzchu.
Zapiekamy koło kwadransa w piekarniku-temp.ok 200 stopni (zawinięta w folii) ,lub na patelni przetartej oliwą.
Podajemy w formie przystawki.
Jak gotować kukurydzę?
Wybieramy ładne kolby o dużych, jasnych ziarnach. Obrane z włókien wrzucamy do wrzątku. Nie zaleca się solenia wrzątku, bowiem pod wpływem soli kukurydza twardnieje. Dlatego lepiej lekko osłodzić wodę, a kukurydzę posolić dopiero na talerzu. By zmiękczyć warzywo w trakcie gotowania do wody można dolać trochę mleka. Kukurydzę gotuje się pod przykryciem, w zależności od wielkości kolby, przez 15-30 minut – do uzyskania miękkich ziaren. Ugotowane kolby podajemy, posypane solą i wiórkami masła. Najlepiej smakuje na ciepło,ale można też spożywać ją schłodzoną. Kolby kukurydzy można również grillować lub zapiekać .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).