Zupa ekologiczna....z bukietu warzyw i dobrodziejstwa wsi.....obecnie,gotowanie takich zup,ze świeżych warzyw,prosto ze straganu/ogrodu....to sama przyjemność po prostu.
Na upalne dni, taka zupa w sam raz, lekka ,pożywna, smaczna....
Składniki:
- 2-2,5 litra wody
- dwie garści pieczarek
- mały kawałek pora
- cebula
- 2-3 ziemniaki
- duża marchewka
- kilka kwiatów brokułu
- mała kalarepa
- natka pietruszki zielona
- przyprawy: sól, pieprz, curry , czosnek mielony
- bulion warzywny bez konserwantów (2 sztuki)
- serek topiony śmietankowy
- śmietana
- łyżka masła+łyżka oliwy z oliwek
Warzywa myjemy, obieramy, siekamy na drobne kawałki.
Wrzucamy do gotującego się wrzątku,w głębokim garnku.
Cebulę pozostawiamy w całości, możemy dodatkowo zeszklić.
Wrzucamy do gotującej się zupy.
Doprawiamy do smaku, wrzucamy posiekaną na drobno pietruszkę, dodajemy serek topiony.
Na koniec ,dodajemy oliwę i śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).