Wczoraj na blogu Marioli pojawiła się wegetariańska frittata z pomidorami,i narobiła mi smaka. No i chociaż pomidorów u mnie też nie brakuje,to dzisiaj wersja nie wegetariańska,bo króluje w niej szynka.Zatem omlet lub frittata,jak kto woli...z patelni,chociaż też można do tego wykorzystać piekarnik,tak jest chyba najbardziej trafnie do dania zwanego frittatą.Można do omletu dodawać w zasadzie wszystko co się lubi: czyli warzywa -dla wegetarian i nie tylko,wędliny-dla mięsożerców...wszelkie sery. Każda wersja może być smaczna – wszystko zależy od naszych upodobań. Trzeba jednak pamiętać, aby warzywa i wędliny wcześniej podsmażyć,bo czas przygotowania samej frittaty jest krótki. Dodanie mleka, i mąki do omletu nie jest konieczne,ale kto tak lubi może omlet urozmaicić tymi dodatkami.Danie pasuje na śniadanie o chłodnym poranku, jak i obiado-kolację.
Frittata-omlet... z szynką i ziołami
składniki:
- 3-4 jajka (u mnie wiejskie od zielononóżek)
- plaster szynki
- papryka
- 1 duża cebula
- 2 łyżki jogurtu naturalnego +opcjonalnie odrobina mąki
- świeże listki bazylii +suszone zioła prowansalskie
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia,u mnie ryżowy
Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na złoto, dodać pokrojoną w plastry szynkę ,na koniec paprykę, podsmażyć na rumiano.
Jajka roztrzepać z jogurtem i przyprawami,zmniejszyć ogień i wlać na patelnię.
Na wierzch ułożyć szynkę i pozostałe składniki (oprócz bazylii),posypać ziołami prowansalskimi.Smażyć bardzo powoli, aby nie przypalić spodu. Bazylię posiekać lub pozostawić w listkach, dodać na sam koniec, kiedy wierzch będzie już ścięty.
Podawać na ciepło,z ulubionymi sosami i ewentualnie kromką chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).