rzeżucha- własny ogródek
co potrzeba?- 1-2 opakowania nasion rzeżuchy
- wata
- woda
- naczynie,lub dwa,w zależności od tego jaki kształt chcemy uzyskać
Instrukcja sadzenia rzeżuchy:
1. W naczyniu układamy watę , może to być płaski talerz,lub salaterka,opakowanie plastikowe, albo obkładamy watą zewnetrzną część salaterki,lub jak u mnie doniczki plastikowej (wtedy uzyskamy kształt kulisty- zieloną górkę).
Ale może to być np.skorupka jajka,która będzie,też ciekawą ozdobą świątecznego stołu.
2. Watę zwilżamy wodą,rozsypujemy po wierzchu nasiona, równomiernie,spryskujemy je wodą.
3. Przez cały okres uprawy (a trwa to około 1,5 tygodnia) utrzymujemy wilgotne podłoże,zraszając kiełkujące nasiona rzeżuchy codziennie . Pierwsze efekty widzimy już po 2–3 dniach .Rzeżucha wyrośnie szybciej, jeśli postawimy ją w słonecznym, ciepłym miejscu. Po tygodniu, można ją już ścinać i jeść.Jest też atrakcyjną ozdobą wielkanocnego stołu,nadaje pomieszczeniu świąteczny zapach.
Zwyczaj wysiewania rzeżuchy na Wielkanoc datuje się od czasów Władysława Jagiełły.
W Europie poznano ją dzięki Rzymianom. Jest symbolem odradzającego się życia i sił witalnych.
4.Rzeżucha zwiera zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych. Warto mieć do niej stały dostęp na parapecie czy balkonie.
Pieprzycę siewną (rzeżuchę) używa się do przyprawiania dań ciepłych (np. zup, sosów), jak i zimnych (np. sałatek, serów, kanapek).
Z racji tego,że rzeżucha jest nie tylko ozdobą wielkanocnego stołu,ale można ją wykorzystać jako składnik spożywczy, postanowiłam dodać ją do akcji:wielkanocne przepisy
Basiu, imponująca zieleń Ci wyrosła, rzeżucha jest obowiązkowa na Wielkanoc, dziękuję za dodanie do kolekcji i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń