muffinki żeglarskie
Muffinki dla żeglarzy,choć nie tylko ;)
Składniki: (na 12-15 muffinek)
- ok.2,5 szklanki mąki pszennej (szkl.=250 ml)
- pół szklanki oleju słonecznikowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- ok.1/2 szklanki cukru lub płynnego miodu
- 3 jajka
- małe opakowanie serka maskarpone
- cukier waniliowy lub migdałowy
- 3-4 łyżki rumu lub likieru lub ajerkoniaku
Wykonanie:
- Jajka ubijamy z cukrem ,dodajemy stopniowo pozostałe składniki mokre,które łączymy z suchymi,następnie miksujemy wszystko razem na jednolitą masę,ale niezbyt puszystą (ponoć są wtedy mniej delikatne muffinki).
- Ciasto wkładamy do muffinkowych foremek zostawiając trochę miejsca,by wyrosły swobodnie.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok.200 stopni ok.pół godziny.
- Gotowe,dekorujemy wedle uznania,np.bitą śmietaną (wtedy bezpośrednio przed podaniem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).