składniki:
Kapustę wyciskamy z wody,podgotowujemy do miękkości ok.godzinki .Ponieważ u mnie już z warzywami,to wszystko razem wrzucam do garnka,poza ziemniakami,które gotuję osobno,i dodaję do kapusty już obgotowane do miękkości.Trzeba pamiętać,że jest to ważne w przypadku kwaśnych zup,bo wtedy ziemniaki dodane do kwasu,pozostaną niedogotowane.
Pod koniec gotowania doprawiam kapuśniak przyprawami,dodaję ziemniaki i oliwę.
- pół kg kapusty kiszonej (z beczki),u mnie już ukiszona z marchewką i cebulką,z domowej piwnicy
- 2-3 ziemniaki
- przyprawy :sól,pieprz,2-3 listki laurowe,ziele angielskie kilka ziarenek,czosnek niedźwiedzi suszony
- 1,5-2 l bulionu warzywnego (biorę pod uwagę,że przy gotowaniu kapusty część wody wyparuje)
- 2 łyżki oleju
Kapustę wyciskamy z wody,podgotowujemy do miękkości ok.godzinki .Ponieważ u mnie już z warzywami,to wszystko razem wrzucam do garnka,poza ziemniakami,które gotuję osobno,i dodaję do kapusty już obgotowane do miękkości.Trzeba pamiętać,że jest to ważne w przypadku kwaśnych zup,bo wtedy ziemniaki dodane do kwasu,pozostaną niedogotowane.
Pod koniec gotowania doprawiam kapuśniak przyprawami,dodaję ziemniaki i oliwę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).