piątek, 30 marca 2012

muffinki keksowe



muffinki keksowe

składniki(na około 12-15sztuk)
szklanka=250ml
  • ok.2,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki oleju lub pół kostki masła płynnego
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  •  łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • garść mieszanki keksowej kandyzowanej (sparzonej we wrzątku)
  • małe opakowanie serka maskarpone 250g
  • dodatkowo  : cukier puder z odrobiną wrzątku, ucieramy lukier. Lukrujemy muffinki, kiedy są jeszcze ciepłe i ozdabiamy  wg upodobania.U mnie czereśnie kandyzowane.
wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem ,łączymy mokre składniki z suchymi,miksujemy wszystko razem.
Formę na muffinki wyłożyłam papilotkami,uzupełniłam ciastem do 3/4 foremek,a w środek każdej muffinki włożyłam po łyżeczce serka maskarpone.W zależności od rodzaju mąki i konsystencji ciasta (ma przypominać gęstą śmietanę),można dodać też trochę  serka do ciasta.
Pieczemy muffinki 20-25 min. w nagrzanym piekarniku , ok.200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...