- białko jaja kurzego
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka kropli cytryny lub octu winnego
Aby uzyskać kolorowy lukier,można dodać: kilka kropli barwnika spożywczego. Nie należy jednak przesadzać z ilością płynnego barwnika,bo lukier straci gęstą konsystencję. Dlatego lepiej kupić barwnik w paście lub żelu, albo proszku, wystarczy odrobina na czubku łyżeczki, a lukier zachowuje stale tą samą konsystencję. Poza tym do barwienia lukru można użyć np.cacao, kawę rozpuszczalną, kurkumę, soki owocowe np.jagodowy, malinowy, z cytryny,pomarańczy,jak i warzywne np.buraczany, szpinakowy..itd. Białko ubijamy mikserem, z odrobiną soli, następnie dodajemy partiami cukier puder, ubijamy do czasu utworzenia gładkiej konsystencji, o śnieżnobiałym zabarwieniu. Można zrobić lukier z samego cukru pudru i odrobiny wrzątku, ale jest mniej efektowny i mniej trwały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).