muffinki z rabarbarem pod pierzynką
składniki mokre:
- 3 jajka
- pół szklanki maślanki
- pół szklanki delikatnego tłuszczu (oleju,masła)
- aromat cytrynowy (kilka kropli zostawiamy do lukru)
- 3-4 łyżki miodu płynnego
Lukier biały TU+dekodery wedle upodobania (u mnie gotowe serduszka czekoladowe).
wykonanie:
Składniki suche łączymy z sobą,czyli :przesianą makę,proszek do pieczenia i sodę,mieszamy wszystkie razem.
Następnie składniki mokre:jajka ubijamy z miodem,dodajemy maślankę,płynny tłuszcz,aromat cytrynowy.
Składniki mokre dodajemy do suchych,miksujemy wszystko razem.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Przygotowujemy foremki,ja użyłam pojemniki spożywcze po pasztecikach.
Wrzucamy po 3 kawałeczki pokrojonego rabarbaru,wkładamy ciasto na 3/4 wysokości foremek,wyrównujemy brzegi,na wierzch układamy po kawałeczku rabarbaru.
Pieczemy ok.pół godziny w nagrzanym piekarniku.
Ozdabiamy cukrem pudrem lub lukrujemy (lukier z kilkoma kroplami aromatu cytrynowego).
U mnie wyszło 14 muffinek.
Świetny przepis, ta lukrowa pierzynka mnie zaskoczyła i podbiła moje serce. Mam tylko prośbę - jakbyś mogła banerek podmienić na ten z zaproszenia, byłabym wdzięczna: czas na piknik.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Witaj Usagi,ach faktycznie przeoczyłam fakt banerka ;)...upss
OdpowiedzUsuń