czwartek, 17 maja 2012

zupa z botwinki

Składniki:
  • pęczek młodej botwinki (liście z korzeniem)
  • młoda włoszczyzna ( marchewka, pietruszka , kawałeczek selera,cebula w całości)
  • jajka na twardo – po 1 do talerza
  • ziemniak
  • przyprawy:sól,pieprz,liść laurowy,sok z cytryny lub odrobina octu winnego z cytryną,zielenina do wyboru:pietruszka,koperek,czosnek niedźwiedzi
  • litr wody
  • opcjonalnie odrobina gotowego barszczu,gdy mamy malusie buraczki z nowalijek.
Przygotowanie:
Włoszczyznę myjemy,kroimy drobno,poza cebulą,którą daję w całości,a po ugotowaniu wybieram.Podobnie ziemniak,myjemy,obieramy,kroimy w drobną kostkę.
Botwinkę i buraczki dokładnie myjemy,kroimy też drobno.
Wszystkie składniki wkładamy do  garnka, zalewamy wodą ,gotujemy koło kwadransa.
Pod koniec gotowania dodaję liść laurowy,doprawiam do smaku ,dodaję zieleninę,a cebulę wybieram .
Gotową botwinkę podajemy z ugotowanymi jajkami,pokrojonymi na drobno lub w ćwiartki,opcjonalnie ozdabiamy keksem ze śmietany.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...