wtorek, 22 maja 2012

papryka dukanowa zapiekana

..........nie będę ukrywała,że najbardziej smakują mi papryki nadziewane farszem:ryżowo-mięsnym,ale w ramach utrzymania dnia proteinowego, postanowiłam dostosować się do wymogów diety,dla utrwalenia zdrowych nawyków żywieniowych.

Czyli tak:
  • 1-2 papryki na osobę (w zależności ile pomieścimy)
  • rolada/1 paprykę (przepis TU)
  • po łyżce twarożku chudego (u mnie 3% "wieśniaczek")
  • zielenina do wyboru:pietruszka,czosnek niedźwiedzi,koperek (po łyżeczce/paprykę)
  • przyprawy:sól,pieprz,zioła prowansalskie
  • po kawałku żółtego sera (na diecie dozwolony ser piórko niskotłuszczowy-3%)
  • dodatkowo:otręby do oprószenia papryki
Wykonanie:
  • Paprykę umyć,przekroić na wysokości 3/4,wydrążyć gniazda nasienne.
  • Oprószyć otrębami,przyprawami wedle uznania.
  • Wypełnić nadzieniem /na paprykę:zraz,łyżka twarożku,kawałeczek sera żółtego
  • Zamykamy paprykę "czapeczką"z papryki,pieczemy w nagrzanym piekarniku dobry kwadrans.Ja zapiekłam bez przykrycia,ale można też w formie duszenia w naczyniu żaroodpornym,pod przykryciem z odrobiną podlania,wtedy koło pół godzinki).
  • Oczywiście na diecie dukanowej- fazie P+W,można użyć dowolnego nadzienia do papryki np.pieczarki lub inne grzybki,warzywa sezonowe (dopuszczalne wg fazy)...a od III-ej fazy wreszcie brązowy ryż.. ;))


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...