..........nie będę ukrywała,że najbardziej smakują mi papryki nadziewane farszem:ryżowo-mięsnym,ale w ramach utrzymania dnia proteinowego, postanowiłam dostosować się do wymogów diety,dla utrwalenia zdrowych nawyków żywieniowych.
Czyli tak:
- 1-2 papryki na osobę (w zależności ile pomieścimy)
- rolada/1 paprykę (przepis TU)
- po łyżce twarożku chudego (u mnie 3% "wieśniaczek")
- zielenina do wyboru:pietruszka,czosnek niedźwiedzi,koperek (po łyżeczce/paprykę)
- przyprawy:sól,pieprz,zioła prowansalskie
- po kawałku żółtego sera (na diecie dozwolony ser piórko niskotłuszczowy-3%)
- dodatkowo:otręby do oprószenia papryki
- Paprykę umyć,przekroić na wysokości 3/4,wydrążyć gniazda nasienne.
- Oprószyć otrębami,przyprawami wedle uznania.
- Wypełnić nadzieniem /na paprykę:zraz,łyżka twarożku,kawałeczek sera żółtego
- Zamykamy paprykę "czapeczką"z papryki,pieczemy w nagrzanym piekarniku dobry kwadrans.Ja zapiekłam bez przykrycia,ale można też w formie duszenia w naczyniu żaroodpornym,pod przykryciem z odrobiną podlania,wtedy koło pół godzinki).
- Oczywiście na diecie dukanowej- fazie P+W,można użyć dowolnego nadzienia do papryki np.pieczarki lub inne grzybki,warzywa sezonowe (dopuszczalne wg fazy)...a od III-ej fazy wreszcie brązowy ryż.. ;))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).