Ciasta drożdżowe to specjalność naszej mamy,przepis zaczerpnięty z Kuchni Polskiej.
Przepis dla tych,co się boją mierzyć na szklanki ;).
Składniki: na dużą blachę
rozczyn:6 dkg drożdży ,2 dkg cukru ,1 łyżka mleka
ciasto:6 jaj (bez białek),15 dkg cukru, 80 dkg mąki pszennej tortowej,mleko ,20 dkg masła
kruszonka:20 dkg mąki ,10 dkg masła, 10 dkg cukru pudru
dodatkowo:
ubite białka,do posmarowania ciasta przed nałożeniem owoców
owoce:truskawki i jabłka
Wykonanie:
- przygotowujemy rozczyn:drożdże z cukrem rozpuszczamy w łyżce mleka,dodajemy tyle mąki by rozczyn był gęsty,odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,do podwojenia objętości.
- żółtka ucieramy z cukrem,dodajemy do przesianej mąki+rozczyn drożdżowy+mleko,wyrabiamy ciasto.
- gdy składniki dobrze sie połączą dodajemy stopione masło,wyrabiamy dokładnie ciasto,odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- kruszonka:makę przeznaczoną na kruszonkę mieszamy z cukrem pudrem i płynnym masłem,wyrabiamy,odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
- blachę wykładamy papierem do pieczenia,układamy ciasto drożdżowe,smarujemy białkiem,układamy owoce,na wierzch posypujemy kruszonką.
- pieczemy ciasto w dobrze nagrzanym piekarniku 180 stopni,dobrą godzinę,do zarumienienia .
- upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).