piątek, 1 czerwca 2012

drożdżowe ciasto z owocami

















Ciasta drożdżowe to specjalność naszej mamy,przepis zaczerpnięty z Kuchni Polskiej.
Przepis dla tych,co się boją mierzyć na szklanki ;).

Składniki:  na dużą blachę

rozczyn:6 dkg drożdży ,2 dkg cukru ,1 łyżka mleka
ciasto:6 jaj (bez białek),15 dkg cukru, 80 dkg mąki pszennej tortowej,mleko ,20 dkg masła
kruszonka:20 dkg mąki ,10 dkg masła, 10 dkg cukru pudru
dodatkowo:
ubite białka,do posmarowania ciasta przed nałożeniem owoców
owoce:truskawki i jabłka

Wykonanie:
  • przygotowujemy rozczyn:drożdże z cukrem rozpuszczamy w łyżce mleka,dodajemy tyle mąki by rozczyn był gęsty,odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,do podwojenia objętości.
  • żółtka ucieramy z cukrem,dodajemy do przesianej mąki+rozczyn drożdżowy+mleko,wyrabiamy ciasto.
  • gdy składniki dobrze sie połączą dodajemy  stopione masło,wyrabiamy dokładnie ciasto,odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • kruszonka:makę przeznaczoną na kruszonkę mieszamy z cukrem pudrem i płynnym masłem,wyrabiamy,odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
  • blachę wykładamy papierem do pieczenia,układamy ciasto drożdżowe,smarujemy białkiem,układamy owoce,na wierzch posypujemy kruszonką.
  • pieczemy ciasto w dobrze nagrzanym piekarniku 180 stopni,dobrą godzinę,do zarumienienia .
  • upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...