czwartek, 20 września 2012

racuchy razowe













Smaki dzieciństwa,szybkie zachcianki spełniane przez mamy dla małych łakomczuchów (i nie tylko).

W naszym rodzinnym domu najczęściej robione z jabłkami
..i posypane jedynie cukrem pudrem.

No to do dzieła .


Smakują podawane: na ciepło jak i na zimno...smacznego ;)

Składniki:   na około 30 racuchów

  • 2-2,5 szklanki mąki pszennej  (u mnie mieszana:razowa+biała ) 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru cynamonowego (lub cukier+ łyżeczka cynamonu)
  • ok. pół litra maślanki lub mleka
  • 7 g drożdży suchych  lub 14 g świeżych lub łyżeczka sody
  • 2 jabłka obrane,pokrojone na plasterki,lub utarte na tarce z grubymi oczkami
  • olej do smażenia+patelnia teflonowa
  • cukier puder do posypania po wierzchu (po usmażeniu)
  • opcjonalnie szczypta soli

Wykonanie: na drożdżach suchych
Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy suche drożdże,mieszamy.
Dodajemy stopniowo pozostałe składniki:mleko,jajko,cukier cynamonowy,szczyptę soli,(ciasto nie powinno być zbyt rzadkie,najlepiej by miało konsystencję gęstej śmietany).
Przykrywamy kuchennym ręczniczkiem, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny (ciasto powinno podwoić objętość).
Gdy ciasto wyrośnie,dodajemy pokrojone jabłka,wkładamy łyżką ciasto na rozgrzany olej ,smażymy z obu stron,tak by racuchy były zarumienione.Po upieczeniu racuszki układamy na papierowy ręcznik kuchenny do odsączenia tłuszczu.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Wykonanie :na drożdżach świeżych

Przygotowujemy rozczyn,czyli:trochę mąki+ pokruszone świeże drożdże+ niewielka ilość ciepłego mleka,ale nie gorącego,bo spowolnią wyrastanie drożdży. Można też dodać łyżeczkę cukru (jako pożywkę) do szybszego wyrastania.
Łączymy składniki w garnuszku,przykrywamy,czekamy dobry kwadrans , aż drożdże "ruszą" ,wtedy dodajemy je do przesianej mąki,łączymy z pozostałymi składnikami (jak wyżej),odstawiamy do wyrośnięcia.Dodajemy przygotowane jabłka i smażymy na gorącym oleju,odsączamy z tłuszczu,podajemy z cukrem pudrem.

Wykonanie :na sodzie:
Dla tych,co nie mają czasu na czekanie,aż ciasto wyrośnie,można zamiast drożdży użyć łyżeczkę sody,wtedy racuchy będą błyskawiczne.
Mieszamy sodę z maślanką,pozostawiamy na chwilę.
Łączymy z pozostałymi składnikami:mąką,jajkiem,cukrem cynamonowym,odrobiną soli.
Na koniec dodajemy jabłka pokrojone na plastry ,lub utarte na tarce z grubymi oczkami.Smażymy na gorącym oleju.
Po upieczeniu układamy na papierowy ręcznik kuchenny do odsączenia tłuszczu.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...