Smaki dzieciństwa,szybkie zachcianki spełniane przez mamy dla małych łakomczuchów (i nie tylko).
W naszym rodzinnym domu najczęściej robione z jabłkami
..i posypane jedynie cukrem pudrem.
No to do dzieła .
Smakują podawane: na ciepło jak i na zimno...smacznego ;)
Składniki: na około 30 racuchów
- 2-2,5 szklanki mąki pszennej (u mnie mieszana:razowa+biała )
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru cynamonowego (lub cukier+ łyżeczka cynamonu)
- ok. pół litra maślanki lub mleka
- 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych lub łyżeczka sody
- 2 jabłka obrane,pokrojone na plasterki,lub utarte na tarce z grubymi oczkami
- olej do smażenia+patelnia teflonowa
- cukier puder do posypania po wierzchu (po usmażeniu)
- opcjonalnie szczypta soli
Wykonanie: na drożdżach suchych
Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy suche drożdże,mieszamy.
Dodajemy stopniowo pozostałe składniki:mleko,jajko,cukier cynamonowy,szczyptę soli,(ciasto nie powinno być zbyt rzadkie,najlepiej by miało konsystencję gęstej śmietany).
Przykrywamy kuchennym
ręczniczkiem, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny (ciasto
powinno podwoić objętość).
Gdy ciasto wyrośnie,dodajemy pokrojone jabłka,wkładamy łyżką ciasto na rozgrzany olej ,smażymy z obu stron,tak by racuchy były zarumienione.Po upieczeniu racuszki układamy na papierowy ręcznik
kuchenny do odsączenia tłuszczu.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Wykonanie :na drożdżach świeżych
Mieszamy sodę z maślanką,pozostawiamy na chwilę.
Łączymy z pozostałymi składnikami:mąką,jajkiem,cukrem cynamonowym,odrobiną soli.
Na koniec dodajemy jabłka pokrojone na plastry ,lub utarte na tarce z grubymi oczkami.Smażymy na gorącym oleju.
Po upieczeniu układamy na papierowy ręcznik kuchenny do odsączenia tłuszczu.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Wykonanie :na drożdżach świeżych
Przygotowujemy rozczyn,czyli:trochę mąki+ pokruszone świeże drożdże+ niewielka ilość ciepłego mleka,ale nie gorącego,bo spowolnią wyrastanie drożdży. Można też dodać łyżeczkę cukru (jako pożywkę) do szybszego wyrastania.
Łączymy składniki w garnuszku,przykrywamy,czekamy dobry kwadrans , aż drożdże "ruszą" ,wtedy dodajemy je do przesianej mąki,łączymy z pozostałymi składnikami (jak wyżej),odstawiamy do wyrośnięcia.Dodajemy przygotowane jabłka i smażymy na gorącym oleju,odsączamy z tłuszczu,podajemy z cukrem pudrem.
Wykonanie :na sodzie:
Dla tych,co nie mają czasu na czekanie,aż ciasto wyrośnie,można zamiast drożdży użyć łyżeczkę sody,wtedy racuchy będą błyskawiczne.Łączymy składniki w garnuszku,przykrywamy,czekamy dobry kwadrans , aż drożdże "ruszą" ,wtedy dodajemy je do przesianej mąki,łączymy z pozostałymi składnikami (jak wyżej),odstawiamy do wyrośnięcia.Dodajemy przygotowane jabłka i smażymy na gorącym oleju,odsączamy z tłuszczu,podajemy z cukrem pudrem.
Wykonanie :na sodzie:
Mieszamy sodę z maślanką,pozostawiamy na chwilę.
Łączymy z pozostałymi składnikami:mąką,jajkiem,cukrem cynamonowym,odrobiną soli.
Na koniec dodajemy jabłka pokrojone na plastry ,lub utarte na tarce z grubymi oczkami.Smażymy na gorącym oleju.
Po upieczeniu układamy na papierowy ręcznik kuchenny do odsączenia tłuszczu.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).