Zadzwoniłam do koleżanki z podwórka,by wpadła po owocki na dżemy,bo zapasik ze wsi przywiozłam,a ona przytragała wymiankowo cukinię.No to trzeba było ją spożytkować,chociaż jako ozdoba kuchni też całkiem nieźle się przezentuje,ale....wyszło szybkie leczo w końcu.....
składniki:
- cukinia
- papryka świeża lub konserwowa
- cebula biała
- puszka pomidorów w sosie własnym i świeży duży pomidor
- dwie średniej wielkości kiełbasy
- sól, pieprz,2-3 łyżki masła
- kilka pieczarek
- kilka oliwek zielonych (bez nadzienia)
- dodatkowo:koncentrat pomidorowy do smaku,ewentualnie odrobina ziół wg upodobania.
1.Kiełbasę z cebulką pokroiłam w plasterki,podsmażyłam na maśle,na gorącym teflonie,dodałam pokrojone w plastry pieczarki,pod koniec smażenia oliwki i paprykę,pokrojone na drobno.
2.Przełożyłam wszystko do głębszego garnka,podlałam wodą ,dodałam pokrojoną w kostkę cukinię,pokrojony na drobno pomidor i pomidory w sosie z puszki.
3.Pod koniec smażenia doprawiłam do smaku przecierem pomidorowym,solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.Duszenie,w zależności od tego jakie leczo lubimy,ja lubię niezbyt"rozpadnięte"warzywa,zatem dusiłam około kwadransa pod przykryciem na małym ogniu.
4.Takie leczo najbardziej lubię z chlebkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).