SKŁADNIKI:na
ok.12-15 muffinek
MOKRE:
- 2 jajka
- pół szklanki śmietany
- 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 2,5 szklanki mąki pszennej (tortowa+krupczatka)
- 1 łyżka płaska cacao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru trzcinowego
- dodatkowo: lukier
- garść jeżyn+2 gruszki (obrane ze skórki,wydrążone z gniazd nasiennych,pokrojone na drobne kawałeczki)
WYKONANIE:
- jajka ubijamy z cukrem,dodajemy śmietanę i olej,wszystko łączymy razem
- mąki mieszamy z sobą,przesiewamy przez sito,dodajemy pozostałe suche składniki (bez cacao).
- składniki suche łączymy z mokrymi,dzielimy na dwie części,do jednej dodajemy cacao.
- wypełniamy muffinki odrobiną ciasta,układamy gruszki w kawałeczkach po 2-3 do foremki,dalej na 3/4 wysokościwypełniamy ciastem białym +ciemnym,pieczemy ok.pół godzinki w temp.ok.200 stopni.
- gotowe muffinki ,po upieczeniu dekorujemy lukrem i ozdabiamy jeżynami,można je dodać też do ciasta.Nie należy jednak przesadzać z ilością owoców,by muffinki nie zrobiły się zbyt wodniste po upieczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).