czwartek, 13 września 2012

sernik kokosowy



składniki:
  • 1kg sera twarogowego zmielonego
  • 4 żółtka
  • cukier waniliowy (1opakowanie-32g)
  • 2 budynie śmietankowe (po 40 g)
  • pół szklanki  mleka zimnego
  • 3 łyżki oleju
  • aromat śmietankowy (mała buteleczka)
  • pół szklanki cukru drobnego
  • mała paczka wiórek kokosowych (50 g)
  • kilka herbatników (u mnie kakaowe)
wykonanie:
  1. ucieramy żółtka  z cukrem
  2. dodajemy stopniowo:cukier waniliowy,aromat,olej,po łyżce sera ,wiórki kokosowe,wszystko ubijamy mikserem ,na gładką masę
  3.  budynie rozpuszczamy w mleku,dodajemy do masy,wszystko dokładnie miksujemy.
  4. tortową blachę (śr.20 cm) ,wyłożyłam herbatnikami,następnie wypełniłam masą serową.
  5. pieczenie w nagrzanym piekarniku do 200 stopni 20 min,następnie w temp.180 stopni ok.40 min.
  6. pozostałe białka można częściowo wykorzystać do polukrowania  sernika,albo kiedy ser bardziej suchy i "zbity", ubić i dodać do masy serowej.U mnie ser był wystarczająco wilgotny,zatem bez białek wyszedł tym razem sernik ..........i tak wystarczająco puszysty.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...