składniki:
- 1kg sera twarogowego zmielonego
- 4 żółtka
- cukier waniliowy (1opakowanie-32g)
- 2 budynie śmietankowe (po 40 g)
- pół szklanki mleka zimnego
- 3 łyżki oleju
- aromat śmietankowy (mała buteleczka)
- pół szklanki cukru drobnego
- mała paczka wiórek kokosowych (50 g)
- kilka herbatników (u mnie kakaowe)
- ucieramy żółtka z cukrem
- dodajemy stopniowo:cukier waniliowy,aromat,olej,po łyżce sera ,wiórki kokosowe,wszystko ubijamy mikserem ,na gładką masę
- budynie rozpuszczamy w mleku,dodajemy do masy,wszystko dokładnie miksujemy.
- tortową blachę (śr.20 cm) ,wyłożyłam herbatnikami,następnie wypełniłam masą serową.
- pieczenie w nagrzanym piekarniku do 200 stopni 20 min,następnie w temp.180 stopni ok.40 min.
- pozostałe białka można częściowo wykorzystać do polukrowania sernika,albo kiedy ser bardziej suchy i "zbity", ubić i dodać do masy serowej.U mnie ser był wystarczająco wilgotny,zatem bez białek wyszedł tym razem sernik ..........i tak wystarczająco puszysty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).