czwartek, 20 grudnia 2012

skórki cytrusowe w syropie



Skorzystałam z pomysłu Pyzy,na skórki w syropie,bez usuwania albedo.
Wykorzystałam mieszankę skórek cytrusowych,których w przedświątecznym czasie w nadmiarze mamy.
Zatem szkoda by było,nie wykorzystać ich do przetworzenia.A tak przygotowane skórki można wykorzystać do:wypieków,herbaty świątecznej-szczególnie syrop ,a także do dżemów cytrusowych.


składniki:  
                   na skórki cytrusowe w syropie

  • skórki cytrusowe-ok.400 g
  • 1/2 kg cukru 
  • 1/2 litr wody 

Sposób przygotowania: 

1.Cytrusy-u mnie przewaga pomarańczy,ale też mandarynki,cytryny,dokładnie myjemy pod  ciepłą- bieżącą wodą ,a potem dwukrotnie sparzamy, za każdym razem pozwalając poleżeć owocom we wrzątku kilka minut.
2. Osuszamy je i obieramy nacinając skórkę w kilku miejscach ,bez usuwania albedo (białego miąższu).
3.Moczymy w wodzie 2-3 dni,często ją zmieniając ( kilka razy dziennie).
4.Następnie odsączamy skórki cytrusowe z wody.
5.Przygotowujemy syrop (pół litra wody na pół litra cukru),zagotowujemy.
6.Wrzucamy skórki,obgotowujemy na małym ogniu (u mnie dobrą godzinkę,a nawet dwie).
7.Gotowe skórki wkładam do wyparzonego naczynia kamionkowego,zalewam syropem,tak pozostawiam do bieżącego użycia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...