- 1/2 paczki odtłuszczonego mleka w proszku
- serek homogenizowany
- 2 łyżki ciemnego kakao
- ok.1/2 szklanki chudego mleka
- można dać trochę otrębów owsianych
- słodzik wedle uznania
Mleko podgrzać z serkiem,by zrobiła się jednolita masa,dodawać pozostałe składniki,stale mieszając na minimalnym grzaniu.
Gotową masę schłodzić w lodówce.
-------------------------------------------------
a tu w uproszczonej wersji:
*duża szklanka mleka granulowanego odtłuszczonego
*łyżka kawy rozpuszczalnej,albo ciemnego cacao np.DecoMorreno*ok.pół szkl mleka 2% płynnego
*słodzik wedle uznania (ja lubię gorzką czekoladę,to wystarczy mi smak słodkiego mleka granulowanego)
Do mleka sproszkowanego dodajemy cacao,mieszamy,dodajemy stopniowo mleko,do utworzenia gęstej konsystencji.Następnie przekładamy do płaskiego półmiska,wyłożonego papierem do pieczenia,schładzamy w lodówce (można w zamrażalniku),po zastygnięciu kroimy na kawałki i czekolada gotowa do spożycia.
............chociaż przepis wydaje się być bardzo prosty,to ważne by wyrobić taką konsystencję z masy,która po zastygnięciu nie będzie zbyt sucha....wtedy czekolada jest smakowita.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).