Faza II-diety Dukana
składniki na chlebek okrągły (średnia tortownica).
- 3 szkl otrębów (owsianno-pszennych)- 1/2 szkl skrobi kukurydzianej
- 4 jajka
- szklanka maślanki (ja lubię mrągowską)
- 250g serka homogenizowanego białego
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- kilka łyżek siemienia lnianego prażonego
wykonanie:
Otręby połączyć ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z serkiem homo, dodać maślankę.
Masę wymieszać dokładnie z suchymi składnikami,dodać siemię . Ubić pianę z białek z solą, delikatnie wymieszać z resztą składników.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać przygotowane ciasto.
Masę wymieszać dokładnie z suchymi składnikami,dodać siemię . Ubić pianę z białek z solą, delikatnie wymieszać z resztą składników.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać przygotowane ciasto.
Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec dobrą godzinę .
p.s. nie da się ukryć,nie jest to chleb,za którym tęsknię w codzienności... i chyba tego najbardziej powszedniego tradycyjnego chleba na diecie dukanowej mi brakuje ....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).