Są praktykowane jej przeróżne sposoby przyrządzania na diecie dukanowej.
Od tej najprostszej,czyli otręby zalane gorącym mlekiem ,z dodatkiem przypraw do smaku (i gotowe).
Inni praktykują zalanie otrębów i odstawienie na dłuższy czas ,by spęczniały.Ja wybrałam alternatywę pośrodku,ze względu na oszczędność czasową,bo jak wiadomo,przed pracą nie ma go zbyt wiele... ;)
I tak:
Zalewam otręby (3 łyżki mieszanych ,ale owsiane na pierwszym miejscu),wodą i zagotowuję w rondelku,potem na mniejszym ogniu stale mieszając,czekam aż zrobią się "papkowate".
Następnie dodaję szklankę mleka i czekam do jego zagotowania (stale mieszając),na koniec doprawiam do smaku (odrobiną soli i słodziku ,oraz cynamon).....,ale ciekawie też smakuje z dodatkiem imbiru (w przyprawie,jak i utarty korzeń).
.....albo w wersji "na gęsto",z mniejszą ilością mleka i roztrzepanym jajkiem (i już tylko chwilę trzymam na grzaniu ,do "zabulgotania").
uwaga !
Jajko surowe przed dodaniem do owsianki, nie zetnie się w, jeśli wcześniej wymieszamy je z kilkunastoma kroplami mleka lub wody.
I owsianka gotowa,stanowi pożywne śniadanko w zabieganym dniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).