czwartek, 5 maja 2011

owsianka gotowana....otrębowa

Są praktykowane jej przeróżne sposoby przyrządzania na diecie dukanowej.
Od tej najprostszej,czyli otręby zalane gorącym mlekiem ,z dodatkiem przypraw do smaku (i gotowe).
Inni praktykują zalanie otrębów i odstawienie na dłuższy czas ,by spęczniały.
Ja wybrałam alternatywę pośrodku,ze względu na oszczędność czasową,bo jak wiadomo,przed pracą nie ma go zbyt wiele... ;)
I tak:
Zalewam otręby (3 łyżki mieszanych ,ale owsiane na pierwszym miejscu),wodą i zagotowuję w rondelku,potem na mniejszym ogniu stale mieszając,czekam aż zrobią się "papkowate".
Następnie dodaję szklankę mleka i czekam do jego zagotowania (stale mieszając),na koniec doprawiam do smaku (odrobiną soli i słodziku ,oraz cynamon).....,ale ciekawie też smakuje z dodatkiem imbiru (w przyprawie,jak i utarty korzeń).




.....albo w wersji "na gęsto",z mniejszą ilością mleka i roztrzepanym jajkiem (i już tylko chwilę trzymam na grzaniu ,do "zabulgotania").
uwaga !
Jajko surowe przed dodaniem do owsianki, nie zetnie się w, jeśli wcześniej wymieszamy je z kilkunastoma kroplami mleka lub wody.
I owsianka gotowa,stanowi pożywne śniadanko w zabieganym dniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...