niedziela, 29 maja 2011

konfitura rabarbarowa

składniki:
  • kilka łodyg dorodnego rabarbaru
  • pół szklanki wody
  • cukier trzcinowy (na diecie słodzik)
  • przyprawy:cynamon,skórka z cytryny
  • Umyty rabarbar obieramy ze skóry,kroimy na małe kawałki,zalewamy odrobiną wody,i smażymy na mały ogniu (ja używam do smażenia garnek z dnem teflonowym),do czasu powstania gęstej konfiturki,w trakcie smażenia dodajemy cukier trzcinowy,wedle uznania.
  • Rabarbar dosyć szybko się smaży,zatem w pół godzinki konfitura gotowa.
  • Na koniec smażenia dodajemy: cynamon do smaku,skórkę z cytryny.
  • Gotową konfiturę wkładamy do wyparzonych słoików.
  • Jeżeli mamy jej więcej można zagotować jeszcze słoiczki,by miały dłuższą ważność. 
  • Na diecie białkowej,dodajemy po usmażeniu konfitury: słodzik i cynamon,przechowujemy w lodówce.
  • Nie praktykowałam pasteryzacji konfitury na słodziku,z racji tego,że używam do niej tylko odrobiny słodziku,przygotowuję do bieżącego zużycia. (P+W).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...