Naleśnik – proste danie mączne smażone na patelni.
Nie wiadomo dokładnie, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki; prawdopodobnie miało to miejsce już w starożytności. Podaje się je i w Chinach i w Europie. Włosi twierdzą, że wynaleziono je we Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla.
Pochodzenie leksemu naleśnik zwykle objaśniane jest za pomocą dwóch hipotez: 1) źródłem słowa jest wyrażenie przyimkowe – *na lěsě (tzn. ‘na kracie’; lasa – plecionka z prętów, drewniana krata; rodzaj rusztu do suszenia owoców’) – i stąd forma prasłowiańska miałaby postać *nalěsьnikъ; 2) źródłem słowa jest wyrażenie przyimkowe - *na listě (tzn. ‘na liściu’, czyli byłoby to ciasto pieczone na dużym liściu kapusty; por. czeskie nálesnik – tzn. ‘chleb pieczony na liściu’; ros. dial. nalistnik – ‘placek upieczony na liściach kapusty, ciemierzycy lub na blasze’) – i stąd forma prasłowiańska *nalistьnikъ. Niewykluczone, że pierwotnie były obecne oba te wyrazy i nazywały one dwa różne rodzaje wypieku: jeden pieczony na ruszcie, drugi na liściu.
Podane naleśniki można posypać cukrem, cukrem pudrem lub polać sosem, choć najczęściej podaje się je z nadzieniem, np. z powidłami, pokrojonymi owocami, dżemem, twarogiem lub czasami z parówką i serem żółtym. Naleśniki można również podawać z farszem mięsnym, warzywnym lub grzybowym oraz z wieloma innymi dodatkami, wtedy jednak po zwinięciu i obsmażeniu nazywa się je krokietami.
tyle wikipedia ;)
Składniki: (na około 10 naleśników)
Naleśniki możemy przygotować na dwa sposoby:
Z użyciem miksera - wszystkie składniki mieszamy w misce, i dokładnie miksujemy na gładkie ciasto,o konsystencji gęstej śmietany.
Z użyciem trzepaczki - do miski przesiewamy mąkę,w osobnym naczyniu :wbijamy jajka,dodajemy sól i cukier,mleko+wodę,wszystko dokładnie mieszamy,stopniowo łączymy z przesianą mąką,wyrabiamy ciasto przy pomocy trzepaczki.
Ciasto naleśnikowe odstawiamy ,w temperaturze pokojowej, na około pół godzinki.
Dobrze jak w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza , wtedy ciasto będzie bardziej puszyste,zaleca się w tym celu też dodanie wody gazowanej do przygotowania ciasta.
Smażenie naleśników:
Rozgrzaną patelnię (najbardziej lubię teflonowe,płaskie-przystosowane do pieczenia naleśników) smarujemy klarowanym masłem(ma mniejszą tendencję do przypalania) lub oliwą, nalewamy chochelką porcję ciasta naleśnikowego, kolistym ruchem przechylając patelnię tak, aby ciasto rozprowadziło się po całym jej dnie. Smażymy do momentu, kiedy wierzch naleśnika zetnie się, a następnie - przy pomocy łopatki - przewracamy na drugą stronę. Smażymy chwilę, aż spód nabierze złocistego koloru.Czasem do ciasta już gotowego dodaję odrobinę tłuszczu,i wtedy smażę naleśniki na gorącym teflonie.
Nie wiadomo dokładnie, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki; prawdopodobnie miało to miejsce już w starożytności. Podaje się je i w Chinach i w Europie. Włosi twierdzą, że wynaleziono je we Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla.
Pochodzenie leksemu naleśnik zwykle objaśniane jest za pomocą dwóch hipotez: 1) źródłem słowa jest wyrażenie przyimkowe – *na lěsě (tzn. ‘na kracie’; lasa – plecionka z prętów, drewniana krata; rodzaj rusztu do suszenia owoców’) – i stąd forma prasłowiańska miałaby postać *nalěsьnikъ; 2) źródłem słowa jest wyrażenie przyimkowe - *na listě (tzn. ‘na liściu’, czyli byłoby to ciasto pieczone na dużym liściu kapusty; por. czeskie nálesnik – tzn. ‘chleb pieczony na liściu’; ros. dial. nalistnik – ‘placek upieczony na liściach kapusty, ciemierzycy lub na blasze’) – i stąd forma prasłowiańska *nalistьnikъ. Niewykluczone, że pierwotnie były obecne oba te wyrazy i nazywały one dwa różne rodzaje wypieku: jeden pieczony na ruszcie, drugi na liściu.
Podane naleśniki można posypać cukrem, cukrem pudrem lub polać sosem, choć najczęściej podaje się je z nadzieniem, np. z powidłami, pokrojonymi owocami, dżemem, twarogiem lub czasami z parówką i serem żółtym. Naleśniki można również podawać z farszem mięsnym, warzywnym lub grzybowym oraz z wieloma innymi dodatkami, wtedy jednak po zwinięciu i obsmażeniu nazywa się je krokietami.
tyle wikipedia ;)
Składniki: (na około 10 naleśników)
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 3 jajka surowe kurze
- ok.220 g mąki
- szczypta soli (1/4 łyżeczki)
- łyżeczka cukru
Naleśniki możemy przygotować na dwa sposoby:
Z użyciem miksera - wszystkie składniki mieszamy w misce, i dokładnie miksujemy na gładkie ciasto,o konsystencji gęstej śmietany.
Z użyciem trzepaczki - do miski przesiewamy mąkę,w osobnym naczyniu :wbijamy jajka,dodajemy sól i cukier,mleko+wodę,wszystko dokładnie mieszamy,stopniowo łączymy z przesianą mąką,wyrabiamy ciasto przy pomocy trzepaczki.
Ciasto naleśnikowe odstawiamy ,w temperaturze pokojowej, na około pół godzinki.
Dobrze jak w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza , wtedy ciasto będzie bardziej puszyste,zaleca się w tym celu też dodanie wody gazowanej do przygotowania ciasta.
Smażenie naleśników:
Rozgrzaną patelnię (najbardziej lubię teflonowe,płaskie-przystosowane do pieczenia naleśników) smarujemy klarowanym masłem(ma mniejszą tendencję do przypalania) lub oliwą, nalewamy chochelką porcję ciasta naleśnikowego, kolistym ruchem przechylając patelnię tak, aby ciasto rozprowadziło się po całym jej dnie. Smażymy do momentu, kiedy wierzch naleśnika zetnie się, a następnie - przy pomocy łopatki - przewracamy na drugą stronę. Smażymy chwilę, aż spód nabierze złocistego koloru.Czasem do ciasta już gotowego dodaję odrobinę tłuszczu,i wtedy smażę naleśniki na gorącym teflonie.
pyszne:)
OdpowiedzUsuńoo proszę... ja zawsze samo mleko dodaję, zamiast wody. : ))
OdpowiedzUsuńSuper!