Składniki na 2 blachy ciasteczek:
- 180 g zimnego masła
- 100-150 g cukru
- 350 g mąki pszennej (u mnie krupczatka+tortowa)
- 1 duże jajko
- płaska łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- sok z połowy cytryny
- dodatkowo:cukier kryształ do posypania ciastek przy wyrabianiu foremkami
Mąkę przesiać przez sito,dodawać stopniowo: posiekane masło schłodzone w lodówce,jajko,cukier+cukier waniliowy,sodę,wyrobić ciasto.
Ciasto
owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół godzinki.
Po schłodzeniu, podzielić na dwie części i wałkować na grubość około 3
mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać dowolne kształty foremkami do ciastek. Posypać cukrem po wierzchu,docisnąć cukier wałkiem do pieczenia.Układać na blaszce,wyłożonej
papierem do pieczenia, zachowując nieduże odstępy.
Piec w temperaturze 180ºC przez około kwadrans , do lekkiego zarumienienia.
Przepis dodaję do akcji:wielkanocne przepisy
Przepis dodaję do akcji:wielkanocne przepisy
piękne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńŚwietne i poste, aż nabrałam ochoty na wielkanocne ciasteczka, dziękuję za dodanie przepisu :-)
OdpowiedzUsuń