Mazurki w naszym rodzinnym domu nie były praktykowane,jednak w tym roku postanowiłam je zrobić,tak zupełnie amatorsko,młoda mówi,że smaczne wyszły.
No to starczy i na świąteczny stół.
Zapraszam do wspólnej zabawy,bo pracy niezbyt wiele.....a klimat świąteczny na stole z pewnością zadowoli, nie tylko małych smakoszy wielkanocnych wypieków....
Składniki na ciasto: (z podanych składników :większe 15 sztuk -mini 24)
- 70 g orzechów włoskich zmielonych na mączkę
- 250 g mąki pszennej (krupczatka+tortowa)
- ok.90 g cukru
- 200 g masła
- 2-3 żółtka
- szczypta soli
Wykonanie:
Mąki przesiewamy przez sito,masło siekamy długim nożem,dodajemy stopniowo żółtka,cukier i szczyptę soli,oraz zmielone orzechy,wyrabiamy ciasto.
Gotowe ciasto,mające konsystencję plasteliny,urywamy kawałkami i formujemy małe mazurki,nakłuwamy.Pieczemy 10-15 minut-w temp.200 stopni.
Dodatkowo formujemy "sznureczki"z ciasta i nakładamy na wierzch. Pieczemy kolejne 10-15 minut w temp.200 stopni.
Masy do mazurków:
kajmakowa-krówkowa (z puszki)
- gotowa puszka masy z mleka skondensowanego słodzonego
- czekolada biała lub deserowa (50g)
Można też wykorzystać masę bezpośrednio z puszki zimną .
krówkowa: klik
- 450g krówek
- 100ml mleka tłustego
- 100ml śmietanki 30%
- 50g miękkiego masła
p.s.
Krówki – rodzaj słodyczy, cukierki mleczne z miękkim, ciągliwym nadzieniem.
Konsystencja krówek wynika z czasu przechowywania po wyprodukowaniu. Krówka świeża jest ciągnąca w całej objętości, natomiast z upływem czasu w wyniku krystalizacji cukru zaczyna kruszeć od zewnątrz.
Krówki wytwarza się z mleka, cukru i masła, które miesza się i gotuje w dużej kadzi. Po kilku godzinach masę wylewa się na stół i studzi. Masa zastyga, po kilku dniach można ją pokroić i zapakować w papier. Krówki pakowane ręcznie są miękkie i ciągnące, a pakowane mechanicznie twardsze i bardziej suche.
Krówki wykorzystuje się w kuchni polskiej do przygotowywania domowej "masy krówkowej" (kajmakowej), używanej m.in. do tradycyjnych wielkanocnych mazurków.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%B3wki
Dekodery do mazurków:
- bakalie
- gotowe dekodery marcepanowe
- czekolady:biała i deserowa
- cukier puder
- pisaki spożywcze
Pozostawiamy do zastygnięcia...i gotowe ;)
Dołączam moje mazurki do kolekcji przepisów wielkanocnych ;)
fajne małe i kolorowe:)
OdpowiedzUsuńAleż cudne mazurki, pięknie zdobione :) Dzięki za pyszny wpis do mojej akcji na durszlaku :) Serdecznie pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń