Dzisiaj blogi zdominowała zielona akcja ;).
Jakby na przekór padającemu białemu puchowi,któremu pory roku się pomyliły,a tu czas przecież wyglądać wiosny,tak przynajmniej by wypadało,bo święta tuż,tuż....z budzącą się do życia przyrodą i wiosennymi spacerami.Zatem wbrew wszelkim anomaliom pogodowym i u mnie w kuchni zielono dzisiaj... ;)
jajka z pastą szpinakową
Składniki:
- 4 jajka
- garść szpinaku mrożonego
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 oliwki
- łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżka majonezu
- sól,pieprz
Jajka gotujemy na twardo-ok.7-8 minut,chłodzimy pod zimną wodą,wyjmujemy ostrożnie ze skorupki.
Z dwóch jajek,przekrojonych na połówki,zostawiamy same łódeczki.Pozostawione z nich żółtka +całe 2 jajka siekamy na drobno.
Szpinak mrożony podsmażamy na patelni z masełkiem i czosnkiem,do całkowitego odparowania wody.
Posiekane jajka łączymy ze szpinakiem,blendujemy,dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i łyżkę majonezu,doprawiamy do smaku przyprawami:solą i pieprzem.
Formujemy kulki,którymi wypełniamy łódeczki z białka.
Ozdabiamy oliwkami.... i jajeczka odświętne,w formie przystawki gotowe.
Taką pastę szpinakową możemy wykorzystać także do kanapek ....
Pomysły dodaję do akcji -wielkanocne przepisy ;)
pięknie podane jajka:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie do mojego konkursu, bardzo fajny przepis :-)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością dodałam go do wegetariańskich pomysłów ;)
OdpowiedzUsuńChyba jednak coś ruszyło tą zimę;)
OdpowiedzUsuńCudne danie! Dziękuję za przyłaczenie się do Zielonej Zabawy:)
Fajna akcja,to i zachęta,by urozmaicić dania wiosenne wybranymi produktami w kolorze zieleni.....bo jak się postara to i bez barwników sztucznych jest to całkiem proste,co blogowe pomysły pokazują ;)
OdpowiedzUsuń