Naleśnikowe fantazje są znane niemalże w każdej kuchni,a farsze to tylko kwestia naszych upodobań smakowych....dzisiaj zapraszam na naleśniki z farszem szpinakowo-jajecznym.Inspiracja klik,u mnie z małą modyfikacją farszu.
Składniki na ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 200ml wody
- 200ml mleka
- 2 jajka kurze
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju do ciasta + olej do smażenia
Składniki na farsz :
- 3/4 opakowania szpinaku mrożonego
- serki topione (2 małe sztuki) lub 2-3 plastry sera lazur (mój ulubiony do szpinaku)
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- masło (ok.50g)
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 jajka kurze surowe
Przesiać mąkę do miski, wbić jajka, dodać cukier, sól, olej, mleko i wodę. Miksować ciasto do powstania gładkiej masy. Odstawić na 30 minut.
Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju. Wlewać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na rumiano.
Przygotować farsz szpinakowy wg przepisu tutaj: farsz ze szpinaku i sera feta .
U mnie do farszu dodałam serki topione z cebulką i szczypiorkiem, a także- dodatkowo 2 jajka surowe.
Gotowy farsz nakładać a naleśniki, zawinąć w rulony. Smacznego.
Polecam też post :przygotowanie ciasta naleśnikowego-porady ogólne
Takie naleśniki to rewelacyjny odpoczynek dla żołądka po świętach:) Wyglądają mega apetycznie:)
OdpowiedzUsuń--
Pozdrawiam i zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl
Dziękuję,chętnie skorzystam z zaproszenia do odwiedzin Twojego bloga.Tymczasem pozdrawiam ;)
Usuń