Dania ze szpinakiem,z wiosną ,cieszą się dużym powodzeniem pod warunkiem,że się lubi szpinak oczywiście .Ja osobiście lubię łączyć szpinak z jajkiem,dlatego i do tej sałatki polecam dodać ugotowane jajko jeszcze,ale dzisiaj tego nie zrobiłam.
Składniki:
Makaron ugotować w wodzie,z łyżką carry,odcedzić,ostudzić.
Kukurydzę i selera odcedzić z wody.
Szpinak podsmażyć na maśle,do całkowitego wyparowania wody,doprawić pod koniec smażenia czosnkiem posiekanym na drobno,lub przeciśniętym przez praskę,doprawić solą i pieprzem,odstawić do przestygnięcia.
Wszystkie składniki połączyć ,wymieszać z majonezem,doprawić ewentualnie do smaku,wg upodobania.
Sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce.
Składniki:
- pół paczki makaronu -kokardki
- puszka kukurydzy
- słoiczek selera konserwowego (może być z ananasem)
- pół paczki mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- przyprawy:sól,pieprz,carry,2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
- łyżka masła
- dodatkowo:jajko ugotowane,mile widziane
Makaron ugotować w wodzie,z łyżką carry,odcedzić,ostudzić.
Kukurydzę i selera odcedzić z wody.
Szpinak podsmażyć na maśle,do całkowitego wyparowania wody,doprawić pod koniec smażenia czosnkiem posiekanym na drobno,lub przeciśniętym przez praskę,doprawić solą i pieprzem,odstawić do przestygnięcia.
Wszystkie składniki połączyć ,wymieszać z majonezem,doprawić ewentualnie do smaku,wg upodobania.
Sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce.
Bardzo ciekawy przepis. Jestem miłośniczką szpinaku ale sałatki robiłam dotąd wyłącznie ze świeżego. Na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam 6niebo
Mi akurat został szpinak z obiadu,taki właśnie i postanowiłam go wykorzystać na inny sposób jeszcze....no i tak powstała ta sałatka.
UsuńMyślę,że miłośnikom "zielska" przypadnie do gustu.Pozdrawiam ;)